Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nowy food court w Silesia City Center po modernizacji. Teraz to Tygiel Smaków za 6,5 mln ZDJĘCIA

Justyna Przybytek
Tygiel Smaków, czyli nowy food court w Silesia City Center
Tygiel Smaków, czyli nowy food court w Silesia City Center Justyna Przybytek
W największym centrum handlowym w regionie – Silesia City Center – zakończyła się przebudowa strefy gastronomicznej. Tutejszy food court to teraz Tygiel Smaków. Metamorfoza tego miejsca kosztowała około 6,5 mln zł i zajęła cztery miesiące. Efekty modernizacji robią wrażenie.

W Silesia City Center działa prawie 30 lokali gastronomicznych, w tym 13 zlokalizowanych jest w strefie gastronomicznej. Strefa została udostępniona klientom wraz z otwarciem galerii handlowej w 2005 roku. Od tamtego czasu nie była remontowana. - Food court spełniał swoją rolę, ale bardzo mocno po tych 12 latach odstawał od trendów i tendencji rynkowych, dlatego zapadła decyzja o modernizacji – przypomina Iwona Mroczek, dyrektor Silesia City Center.

Przebudowa pochłonęła około 6,5 mln zł. Roboty rozpoczęły się w czerwcu i trwały cztery miesiące. Jeszcze w tym tygodniu prowadzone są ostatnie prace dekoracyjne.

- Założeniem projektu nowej odsłony food courtu jest zaoferowanie naszym klientom nowoczesnego miejsca, w którym można nie tylko zjeść czy napić się kawy, ale też spotkać się ze znajomymi i miło spędzić czas. Tygiel Smaków odpowiada obowiązującym trendom – coraz więcej ludzi chętnie spożywa posiłki poza domem i lubi relaksować się w przyjemnej atmosferze i estetycznym otoczeniu. Dlatego też wprowadzamy wiele zmian oraz udogodnień i tworzymy nowy wymiar strefy gastronomicznej w centrum handlowym, której głównym mottem jest „Smak – Relaks – Wygoda” – wyjaśnia Iwona Mroczek.

Food Court w SCC: są 332 miejsca i pięć stref

Nowy food court w SCC to Tygiel Smaków o powierzchni 2884 m kw. i aż 332 miejscach siedzących. Przestrzeń ta została podzielona na pięć stref, to Kuchnia, Ogródek, Taras, Salon oraz Pokój rodzinny. Dodatkowo jest tu też niewielki plac zabaw dla dzieci ze zjeżdżalnią przypominającą kopalniany szyb. Każda ze stref została inaczej urządzona, różnią się posadzką, czy kolorystyką, ale też umeblowaniem, dla przykładu w Pokoju rodzinnym znajdziemy wygodne kanapy, zaś w Kuchni wysokie stoły z barowymi hokerami.

Jednym z największych i dominujących elementów Tygla są żagle akustyczne w centralnej części, które pozwolą wygłuszyć hałas i zwiększyć komfort przebywających w tym miejscu osób. Elementów poprawiających akustykę i pochłaniających dźwięki w food courcie jest zresztą więcej, to także tapeta akustyczna, czy ściana obłożona specjalnymi płytami.

Każda ze stref wyposażona jest również w specjalne lampy ledowe świecące w systemie day-night, które po zmierzchu dają barwę zbliżoną do światła dziennego.

Udogodnieniem w strefie są gniazda USB zamontowane w stolikach, przy których naładujemy telefon, a w niektórych miejscach również tradycyjne gniazdka, do których można podpiąć laptopa. Ucieszą się również rodzice, zwłaszcza najmłodszych dzieci, bo w strefie znajdą punkt z kuchenką mikrofalową, w której podgrzeją maluchom posiłek czy mleko.

- Prace związane z przebudową strefy gastronomicznej trwały cztery miesiące i aktualnie jesteśmy w ostatniej, kończącej fazie. Pomimo remontu, food court cały czas jest dostępny dla gości odwiedzających nasze Centrum. Prace odbywały się etapami głównie w nocy, nie zakłócając w ten sposób komfortu klientów podczas zakupów – podkreśla dyrektor SCC.

Na otwarcie Tygla Smaków będą pokazy kulinarne

Wydarzeniem promującym odnowioną strefę restauracyjną w Silesia City Center będą pokazy kulinarne, które odbędą się tu 4 i 5 listopada. - W specjalnie przygotowanej zabudowie kuchennej znani kucharze w towarzystwie aktorów przygotują na żywo swoje popisowe menu, które klienci będą mogli spróbować. Wydarzenie będzie połączeniem kuchni tradycyjnej z nowoczesną – zapowiadają przedstawiciele SCC.

4 listopada w Tyglu Smaków gotować będą zwycięzca czwartej edycji MasterChef – Damian Kordas oraz aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna Grażyna Wolszczak. Natomiast 5 listopada potrawy przygotują: Mateusz Gessler, juror programu „MasterChef Junior” i szef kuchni „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia” oraz znany z roli Kuby Boskiego w serialu Rodzinka.pl Adam Zdrójkowski.

Pokazy odbędą się 4 i 5 listopada w godzinach od 13. – 18. Z kolei sam Tygiel Smaków czynny jest codziennie w godzinach funkcjonowania Silesia City Center, czyli od soboty do czwartku w godzinach 10:00 - 21:00, w piątek w godzinach 10:00 - 22:00.

Dodajmy jeszcze, że SCC, to wciąż największe centrum handlowe w regionie i jedno z największych w Polsce. Jest tu 310 sklepów. Rocznie odwiedza je około 15 mln klientów, każdego dnia to około 35 tys. osób.

emisja bez ograniczeń wiekowych

Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrod...

Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na katowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto