MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Do butelek przelewam sok porzeczkowy. Prosty przepis dostałam od koleżanki. Ten napój smakuje jak z babcinej spiżarni

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy sok porzeczkowy możesz zrobić na zapas. Możesz go podawać także w ramach deseru.
Domowy sok porzeczkowy możesz zrobić na zapas. Możesz go podawać także w ramach deseru. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Możesz pamiętać smak przetworów przygotowanych przez babcie. Często z przydomowego ogródka. Zachęcam cię do zwrócenia uwagi na czerwone porzeczki. Z nich robię wyrazisty w smaku sok porzeczkowy. Przyrządzenie własnoręcznych przetworów jest prostsze, niż możesz myśleć. Po schłodzeniu będą zdrowym i orzeźwiającym napojem na upalne dni. Poznaj przepis na domowy sok porzeczkowy dla całej rodziny.

W skrócie

Własnoręczne zrobienie domowego soku z porzeczek nie musi być trudne. To wyśmienity sposób na utrzymanie smaku owoców na długo. Co więcej, to opcja zachowania wartości odżywczych tych dobroczynnych owoców przez cały rok. Z tymi wskazówkami, możesz cieszyć się pysznym i zdrowym sokiem, który będzie idealnym dodatkiem do owsianki lub orzeźwiającym napojem na upały. Możesz go pić od razu lub zawekować na zimę. W każdej z tych wersji sprawdzi się dla całej rodziny.

Domowy sok porzeczkowy – przepis do butelek

Liczba porcji: na 2-4 butelki.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 kg czerwonych lub czarnych porzeczek,
  • 1,5 litra wody,
  • 300 g cukru,
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego do smaku.

Czytaj także: Galaretka z czerwonej porzeczki do herbaty. Przepis na przetwory na zimę

Jak zrobić pyszny sok porzeczkowy?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj wybrane porzeczki pod bieżącą wodą.
  2. Usuń wszelkie łodyżki i liście, aby do soku trafiły tylko czyste owoce. W szybki sposób oczyścisz je z gałązek przy pomocy widelca.
  3. Włóż porzeczki do dużego garnka i zalej je wodą.
  4. Zagotuj je, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut. W międzyczasie mieszaj, aby owoce nie przywarły do dna.
  5. Przecedź powstały sok przez sitko o drobnych oczkach, aby wyłapać owoce. Dociśnij owoce tłuczkiem do ziemniaków, aby dodać jak najwięcej owocowej esencji.
  6. Po tym zabiegu sok porzeczkowy powinien być przejrzysty.
  7. Sok wlej ponownie do garnka, dopraw sokiem z cytryny i podgrzej.
  8. Gorący sok porzeczkowy przelej do wyparzonych butelek lub słoików.
  9. Dokładnie zakręć słoiki i pasteryzuj je w gorącej wodzie przez 10 minut.
  10. Po tym czasie odstaw sok porzeczkowy do całkowitego wystudzenia.

Zachęcam cię także do łączenia soku porzeczkowego ze słodkimi jabłkami, które równoważą kwaśny smak porzeczek. Wtedy możesz zmniejszyć ilość użytego cukru.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Do butelek przelewam sok porzeczkowy. Prosty przepis dostałam od koleżanki. Ten napój smakuje jak z babcinej spiżarni - Strona Kuchni

Wróć na katowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto