Konkurs kulinarny to najważniejsza część Festiwalu „Śląskie Smaki”. W 9. edycji imprezy konkurs zostanie rozegrany 4 czerwca na rynku w Katowicach. Tu zmierzą się uczestnicy podzieleni na trzy kategorie: amatorów, profesjonalnych kucharzy oraz uczniów szkół gastronomicznych. Nagrodą w ich kulinarnych zmaganiach będą statuetka Złotego Durszlaka i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2016.
- Każda z drużyn przygotuje 3 dania związane z tradycyjną kuchnią regionalną, nie tylko typowo śląską, ale również jurajską, zagłębiowską, czy beskidzką. Te wszystkie smaki są obecne w województwie śląskim – tłumaczy Agnieszka Sikorska ze Śląskiej Organizacji Turystycznej, organizatora konkursu.
Konkurs nie jest jednak jedyną atrakcją imprezy. Każdy kto przyjedzie na XI Festiwal „Śląskie Smaki” będzie mógł również skosztować regionalnych rarytasów przygotowanych przez restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”. Pyszności z karty śląskie smaki serwować będą Restauracja Zacisze z Pszczyny - Brzeźc, Restauracja Szyb Maciej z Zabrza, Restauracja Kuchnia Otwarta z Hotelu Best Western z Katowic i Restauracja Frykówka z Pszczyny. Kolejną kulinarną atrakcją będzie wielka Bitwa Smaków, czyli pokaz kulinarny, w którym swój sposób na śląskiego krupnioka pokażą Remigiusz Rączka i Marcin Czubak.
Z kolei na festiwalowej scenie wystąpią zespoły muzyczne, a imprezę zakończy show Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk im. Stanisława Hadyny. Występ Śląska towarzyszy każdemu finałowi festiwalu, w tym roku będzie jednak jeszcze lepiej niż zwykle. W Katowicach Zespół zaprezentuje się wraz z chórem i orkiestrą i wykona Koncert Galowy „A to Polska właśnie”.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?