[patronat NaM]
Na pierogi każdy ma swój własny przepis, a w zależności od kraju są one inaczej przygotowywane. W najbliższy weekend restauratorzy z rożnych zakątków świata przygotują pierogi, które są symbolem ich rodzimej kuchni. Nadziewane owocami, warzywami, mięsem, serem czy ziemniakami, zawijane w ciasto z różnego rodzaju mąk, również bezglutenowych. Pojawią się pierogi doprawiane na słodko lub ostro, gotowane, smażone lub pieczone - możliwości jest właściwie nieskończona liczba.
14-15 grudnia będzie okazja do spróbowania pierogów dużych i małych, polskich, szlacheckich z ziemniakami, boczkiem i cebulką, gruzińskich chinkali wypełnionych rosołem, indyjskich samosów z aromatycznymi przyprawami, mandu faszerowanych mięsem wołowym o smaku koreańskiego BBQ, japońskich gyoza z kurczakiem lub warzywami, tureckich mant polewanych roztopionym masłem lub sosem, wietnamskich hacao z krewetką i imbirem, hiszpańskich empanad, tybetańskich momo, włoskich ravioli, rosyjskich pielmieni, wszystkich odmian dim sum. Będzie w czym wybierać!
To będzie niezwykła pierogowa uczta!
Festiwal Pierogów Świata odbędzie się 14-15 grudnia w Galerii Szyb Wilson przy ul. Oswobodzenia 1 w Katowicach i potrwa od godziny 12:00 do godziny 19:00 w sobotę oraz niedzielę. Wstęp wolny!
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?