Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Żołnierz maszeruje na żołądku? Tylko w Katowicach!

Justyna Przybytek
Adam Pazera oraz prof. Zygmunt Woźniczka w roli wojskowych.
Adam Pazera oraz prof. Zygmunt Woźniczka w roli wojskowych. fot. Justyna Przybytek
Dobrze najedzeni żołnierze wysadzają innych w powietrze o wiele lepiej niż zwykle… Czyli niezwykła premiera w Światowidzie

Żołniersko - kucharska premiera odbyła się w piątek wieczorem w kinie Światowid w Katowicach. Okazja? Premiera filmu "Kucharze historii". Atrakcje? Tradycyjnie, przy okazji premiery w Światowidzie, tych nie brakowało! Była okazja spróbować żołnierskiej grochówki oraz zobaczyć polową kuchnię oraz… wojskowych. W rolę żołnierzy wcielili się Adam Pazera - szef Światowida oraz historyk z Uniwersytetu Śląskiego - profesor Zygmunt Woźniczka.

Profesor zresztą przed seansem zabawiał zebranych serią anegdot o związkach kuchni z wartością bojową żołnierzy. Dla tych, którzy z okazji premiery przyodziali wojskowe barwy była nagroda - dodatkowa porcja grochówki.

- Napoleon mawiał, że żołnierze maszerują na żołądkach. To zresztą za jego czasów, w 1810 r. pojawiły się konserwy. Te pierwsze były w ołowianych puszkach, więc niezdrowe - opowiadał prof. Woźniczka. Co armia, to przysmak. - Amerykańscy żołnierze mieli konserwy krajowej produkcji. W Armii Czerwonej rosyjska była wódka, konserwy… amerykańskie - dodawał. Zresztą, jak opowiadał, żadnej wojny nie rozpoczynało się bez gromadzenia zapasów. - Jagiełło zanim ruszył na Krzyżaków kazał przeprowadzić łowy na Litwie i w Królestwie. Dopiero potem zwołał ruszenie.

W niebieskim berecie na głowie o swoich kulinarnych wspomnieniach z wojska opowiadał natomiast Adam Pazera - sierżant podchorąży.
- Basia, Małgosia i Iwona, to były panie z kuchni w ośrodku kwatermistrzowskim w Grudziądzu, w którym byłem po wojnie. Pamiętam, że kiedy miałem urodziny, wyciągnęły mnie z kolejki, posadziły przy pojedynczym stoliku i obsługiwały, jak oficera - opowiada Pazera.

O tym jak wielkie znaczenie dla żołnierzy i wojny ma kuchnia - a porównywalne do czołgów i karabinów, dowiemy się przede wszystkim z "Kucharzy historii". To film o sześciu wojnach, dziesięciu przepisach oraz ponad 60 milionach zabitych i jak mówi jedna z bohaterek obrazu: Dobrze najedzeni żołnierze wysadzają innych w powietrze o wiele lepiej niż zwykle. Tyle w skrócie. Więcej warto zobaczyć na własne oczy. Film będzie wyświetlany w Światowidzie przy ul. 3 Maja przez dwa tygodnie. Bilety kosztują 13 i 15 zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na katowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto