MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Zobacz najlepsze pizzerie w Szczecinie. Gdzie wybrać się na pizzę w czerwcu 2024?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie na pizzę w Szczecinie?
Gdzie na pizzę w Szczecinie? Vima
Odkryj gdzie dostaniesz najlepszą pizzę w Szczecinie. To niewątpliwie przysmak lubiany na całym świecie. Na pewno każdy spróbował jej choć raz w życiu, a wielu na zawsze pozostało jej fanami. Sprawdź, jakie rodzaje możesz znaleźć w pizzeriach w Szczecinie. Zajrzyj do katalogu firm i wybierz ulubioną.

Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Szczecinie?

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska wykonywa jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Proces dojrzewania trwa od 24 do 48 godzin. Do wyrobu używa się odrobiny drożdży, wody, mąki. Formowanie placków odbywa się w taki sposób, żeby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku stają się one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania należy pamiętać, by grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.

Dodatki, jakie na niej zobaczymy to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. Jako dopełnienie smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.

Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Szczecinie. Można dodać, że wpisano ten rodzaj pizzy w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.

To warto wiedzieć

Pizza bianka

To rodzaj pizzy który charakteryzuje się brakiem sosu pomidorowego. Smaruje się ją białym sosem z krowiego mleka. Dodatki to: brokuły, szpinak, pieczarki, cukinia, papryka, ostre papryki, a także mięso, np. kurczak. Nie można pominąć także sera, np. pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupiące, a w trakcie wyrastania potrzebuje więcej czasu.

Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Szczecinie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Szczecinie

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Pizza i jej historia

Historia pizzy ma swoje początki w Neapolu i sięga XVIII wieku. W tamtych czasach powstały pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który jeszcze bardziej je spopularyzował. Następca przeniósł przysmak na dwór.

Legenda głosi, iż pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni jednej z pizzerii przyrządził jej nowe danie, pizzę z mozzarellą. Bardzo spodobała się królowej i od tego momentu tak zaczęto ją nazywać.

Moda na ten przysmak ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, robotnicy przenieśli ją również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria powstała w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch pizza stała się modna dopiero po drugiej wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przybył do nas pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce.

Obecnie to jedno z popularniejszych miejsc, do którego możesz wybrać się ze znajomymi w wolny wieczór. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Szczecinie. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.

Okazje
od 7 lat
Wideo

Fakty i mity o ogórku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto