MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty)

Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest niebezpieczną bakterią, którą można zarazić się, spożywając skażone mleko i produkty mleczne, lody, pieczywo z kremem, sałatki, wyroby mięsne i wędliny, a także konserwy rybne. Gronkowcowe zatrucie pokarmowe objawia się: bólami brzucha, nudnościami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. W skrajnych przypadkach na skutek zakażenia gronkowcem złocistym może wystąpić zapaść. Leczenie tego zatrucia pokarmowego polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Kleks podsumował w Staszowie rok artystyczny. Dali piękny popis tańca [ZDJĘCIA]

NOWE
Kleks podsumował w Staszowie rok artystyczny. Dali piękny popis tańca [ZDJĘCIA]

Afera korupcyjna w ministerstwie kultury. CBA zatrzymało siedem osób

Afera korupcyjna w ministerstwie kultury. CBA zatrzymało siedem osób

Polecamy

Nadchodzi burza? Ten prosty trik pomoże ci określić odległość do ulewy

Nadchodzi burza? Ten prosty trik pomoże ci określić odległość do ulewy

Latem taki obiad to marzenie. Rozsmakuj się w pierogach z borówkami

HIT DNIA
Latem taki obiad to marzenie. Rozsmakuj się w pierogach z borówkami

Polacy nie chcą likwidacji ocen zachowania

Polacy nie chcą likwidacji ocen zachowania