Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

W jakim składzie Arka zagra w Pruszkowie? Będą gotowi Gol i Adamczyk?

W jakim składzie Arka zagra w Pruszkowie? Będą gotowi Gol i Adamczyk?

W Orlando ruszają Mistrzostwa Świata w cheerleadingu sportowym

W Orlando ruszają Mistrzostwa Świata w cheerleadingu sportowym

Polecamy

Reklamy na VOD już w Polsce – będziesz oglądać?

Reklamy na VOD już w Polsce – będziesz oglądać?

Katowice. Zderzenie osobówki z autobusem miejskim przy SCC

Katowice. Zderzenie osobówki z autobusem miejskim przy SCC

Ważna zmiana w Tatrach! Sprawdź, czego nie będziesz już mógł robić w majówkę

Ważna zmiana w Tatrach! Sprawdź, czego nie będziesz już mógł robić w majówkę