Dzikie rośliny jadalne używane przez nasze prababcie z konieczności, później zapomniane, znów z powodzeniem zjawiają się na stole, wśród nich babka lancetowata, koniczyna czy też pokrzywy.
O tym, jak je wykorzystać w kuchni dowiemy się w trakcie warsztatów kulinarnych z chwastami, które w niedzielę odbędą się na Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach.
Przygotowane dania zostaną skonsumowane na dziedzińcu nowego budynku ASP w trakcie wspólnej uczty.
- Mamy nadzieję, że stworzone menu urozmaici żywieniowe przyzwyczajenia lokalnej społeczności oraz pozwoli spojrzeć praktyczniej i szerzej na otaczającą nas przyrodę. Warsztaty są częścią różnorodnych działań z zakresu bio artu, które realizowane będą w tym roku w katowickiej ASP w ramach projektu "Małe, mobilne laboratorium bioartowe" - informują organizatorzy.
Warsztaty odbędą się 22 maja o godzinie 12.00 w budynku przy Raciborskiej 50. Zapisy i pytania: [email protected] Na zajęcia warto zabrać ze sobą narzędzia kuchenne
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?