Kryształowa była kultową nazwą w Katowicach i od kilku dekad przynależała do restauracji przy Warszawskiej 5. Pierwszy lokal w tym miejscu nazywał się "Otto", a prowadził go Liborius Otto. Było elegancko i nie dla każdego – już wtedy funkcjonowało tu coś w rodzaju dzisiejszej selekcji w klubach – przy wejściu stał portier w uniformie i dobierał gości. Ci, którzy przekroczyli próg lokalu oglądali mahoniową boazerię i kryształowe żyrandole, a kawę popijali z porcelany.
Na "Kryształową" kawiarnię przy Warszawskiej 5 przemianowano dopiero po wojnie.Pod tą nazwą lokal działał do 2009 roku. Trzy lata później przeszedł gruntowny remont, a otwierała go sama Magda Gessler. Nowa "Kryształowa" składała się z trzech sal, największa była Śląska, w której ściany zdobiły haftowane czepce o fantazyjnych kształtach i kilimy. Po półtora roku zmieniło się jednak logo tego miejsca, a prowadząca Kuchenne Rewolucje przestała je sygnować swoim nazwiskiem. Wówczas z restauracją zaczęła współpracować Maria Ożga, uczestniczka programu Masterchef.
Niestety „Kryształowa” nie miała szczęścia. Restauracja została zamknięta w czerwcu 2016 roku i od tego czasu lokal przy Warszawskiej pozostawał pusty. Do czasu.
W piątek w dawnej Kryształowej otwarta zostanie restauracja „Dzień i noc”. Prace remontowe przy Warszawskiej trwały w najlepsze od kilku miesięcy. Metamorfoza, jak zapowiadali na łamach „DZ” przedstawiciele Dzień i Noc będzie totalna.
- Wnętrze będzie bardzo industrialne, ale jednocześnie ciepłe. W restauracji dominować będzie kuchnia prosta, świeża i przystępna dla wszystkich – wyjaśniała menadżerka lokalu. Karta dań ma się składać z wyselekcjonowanych prostych dań, opartych o składniki od polskich dostawców, ale będzie tez otwarta na kuchnię międzynarodową. Bogata w restauracji ma być karta win, w której znajdziemy także doskonałe wina polskie.
Nazwa restauracji – Dzień i noc – ma oddawać koncepcję jej funkcjonowania. - Będziemy zaczynali dzień od serwowania smacznego śniadania, w południe będzie to lekki lunch, a wieczorem gości zaskoczy smak kolacji. Będziemy serwować dania od rana do godziny 24 – zapowiadali przedstawiciele lokalu.
Łącznie w Dzień i Noc jest 500 m kw. Lokal ma zostać otwarty w piątek 5 stycznia.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?