Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W dawnej Kryształowej powstaje Dzień i Noc. Wkrótce otwarcie

LOTA
W dawnej Kryształowej powstaje restauracja Dzień i Noc
W dawnej Kryształowej powstaje restauracja Dzień i Noc LOTA
W dawnej Kryształowej przy Warszawskiej w Katowicach powstaje nowa restauracja. To Dzień i Noc. Jej otwarcie planowane jest na przełomie listopada i grudnia. Ma być bez nadęcia, w industrialnym klimacie. Na kuchni szefować będą Marcin Czubak oraz Agnieszka Syguła.

Kryształowa była kultową nazwą w Katowicach i od kilku dekad przynależała do restauracji przy Warszawskiej 5. Pod tą nazwą lokal działał do 2009 roku. Trzy lata później przeszedł gruntowny remont, a otwierała go Magda Gessler. Nowa "Kryształowa" składała się z trzech sal, największa była Śląska, w której ściany zdobiły haftowane czepce o fantazyjnych kształtach i kilimy. Po półtora roku zmieniło się jednak logo tego miejsca, a prowadząca Kuchenne Rewolucje przestała je sygnować swoim nazwiskiem. Wówczas z restauracją zaczęła współpracować Maria Ożga, uczestniczka programu Masterchef.

Niestety „Kryształowa” nie miała szczęścia. Restauracja została zamknięta w czerwcu ubiegłego roku i od tego czasu lokal przy Warszawskiej pozostawał pusty.

To niebawem się zmieni, a w dawnej Kryształowej otwarta zostanie restauracja „Dzień i noc”. Prace remontowe przy Warszawskiej trwają w najlepsze od kilku miesięcy. Metamorfoza będzie totalna.

- Wnętrze będzie bardzo industrialne, ale jednocześnie ciepłe. W restauracji dominować będzie kuchnia prosta, świeża i przystępna dla wszystkich – wyjaśnia menadżerka lokalu. Karta dań ma się składać z wyselekcjonowanych prostych dań, opartych o składniki od polskich dostawców, ale będzie tez otwarta na kuchnię międzynarodową. Bogata w restauracji ma być karta win, w której znajdziemy także doskonałe wina polskie.

Nazwa restauracji – Dzień i noc – ma oddawać koncepcję jej funkcjonowania. - Będziemy zaczynali dzień od serwowania smacznego śniadania, w południe będzie to lekki lunch, a wieczorem gości zaskoczy smak kolacji. Będziemy serwować dania od rana do godziny 24 – zapowiadają przedstawiciele lokalu.

Szefami tutejszej kuchni będą Agnieszka Syguła, która współpracowała już z licznymi znanymi restauracjami oraz Marcin Czubak, finalista jednej z edycji kulinarnego show – TopChef. - Oboje będą starali się zaskakiwać gości prostą i dobrą kuchnią, a regularnie będą również prowadzili warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych – zapowiada menadżerka.

Ceny w Dzień i Noc mają być przystępne, śniadanie mają być serwowane w cenie kawy. Wszystkie wypieki i pieczywo podawane w restauracji będą wypiekane na miejscu. Atutem lokalu ma też być czeskie piwo lane z tanków, do których dostawy z Czech planowane są dwa razy w miesiącu.

Łącznie w Dzień i Noc jest 500 m kw. Po środku restauracji będzie bar, znajdzie się tu też niewielki parkiet. W piątki i w soboty w lokali planowane są wieczory z muzyką na żywo.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na katowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto