Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

V Międzynarodowe Mistrzostwa Kulinarne w Katowicach za nami. Dzieci ugotowały kopytka

LOTA
Międzynarodowe Mistrzostwa Kulinarne w Katowicach
Międzynarodowe Mistrzostwa Kulinarne w Katowicach Arkadiusz Gola
56 nastolatków z katowickich i zagranicznych szkół specjalnych wzięło udział w V Międzynarodowych Mistrzostwach Kulinarnych w Katowicach. Dzieci przyrządziły surówkę na bazie kapusty pekińskiej oraz kopytka.

V Międzynarodowe Mistrzostwa Kulinarne w Katowicach odbyły się we wtorek w restauracji Oko Miasta. Wzięły w niej udział dzieci z katowickich szkół specjalnych oraz młodzież niepełnosprawna z miast partnerskich Katowic: Ostrawy, Koszyc i Miszkolca.

Młodzi kucharze mieli za zadanie w 45 minut przyrządzić surówkę na bazie kapusty pekińskiej oraz kopytka. Uzupełnieniem całości były pulpety przygotowane przez profesjonalnych kucharzy.

- Konkurs ma być dobrą zabawą, ale i pokazać dzieciom, jak wiele potrafią. To takie przywracanie ich do społeczeństwa, od którego są izolowane. One nigdy nie będą zdobywały medali olimpijskich, nie będą wynalazcami, ale na pewno mogą wiele osiągnąć na miarę swoich możliwości. Tak jak w tym konkursie, który daje im wiele satysfakcji i na który czekają cały rok. W normalnych konkursach brać udziału nie mogą – tłumaczyła Anna Chrzan, jedna ze współorganiztorek zabawy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na katowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto