V Międzynarodowe Mistrzostwa Kulinarne w Katowicach odbyły się we wtorek w restauracji Oko Miasta. Wzięły w niej udział dzieci z katowickich szkół specjalnych oraz młodzież niepełnosprawna z miast partnerskich Katowic: Ostrawy, Koszyc i Miszkolca.
Młodzi kucharze mieli za zadanie w 45 minut przyrządzić surówkę na bazie kapusty pekińskiej oraz kopytka. Uzupełnieniem całości były pulpety przygotowane przez profesjonalnych kucharzy.
- Konkurs ma być dobrą zabawą, ale i pokazać dzieciom, jak wiele potrafią. To takie przywracanie ich do społeczeństwa, od którego są izolowane. One nigdy nie będą zdobywały medali olimpijskich, nie będą wynalazcami, ale na pewno mogą wiele osiągnąć na miarę swoich możliwości. Tak jak w tym konkursie, który daje im wiele satysfakcji i na który czekają cały rok. W normalnych konkursach brać udziału nie mogą – tłumaczyła Anna Chrzan, jedna ze współorganiztorek zabawy.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?