MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Powstaje z czerwonego mięsa, które jest spożywane z...
fot. Avatea77/123RF

Tych produktów nie powinno się jeść! Oto najbardziej niezdrowe jedzenie, które warto ograniczyć, a najlepiej całkiem unikać

Kiełbasa z grilla

Powstaje z czerwonego mięsa, które jest spożywane z nadmiernych porcjach, dostarczając za dużo żelaza – nadmiar zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu. Tak jak pozostałości zanieczyszczeń i leków, a na pewno sól peklowa stosowana do produkcji wędlin, w tym kiełbas. Zawiera azotyn sodu, który w układzie pokarmowym przekształca się w rakotwórcze nitrozaminy. Dodając do tego wysoki poziom sodu, oraz produkty spalania powstające w wysokiej temperaturze (na skórce i w dymie) na grillu – a także nad ogniskiem, a nawet na patelni – i uzyskujemy danie, które nawet w sezonie warto zamienić na coś innego.

Kiełbasy najlepiej jeść sporadycznie, zastępując je chudszymi wędlinami pieczonymi i daniami ze świeżego mięsa, najlepiej z przewagą tego białego z drobiu. A na ruszt warto wrzucić stek lub rybę.

Zobacz również

Nakręć się na przyszłość! Netflix i KIPA organizują warsztaty filmowe

Nakręć się na przyszłość! Netflix i KIPA organizują warsztaty filmowe

Stal Gorzów zremisowała w Lublinie. Zwycięstwo straciła w ostatnim biegu

Stal Gorzów zremisowała w Lublinie. Zwycięstwo straciła w ostatnim biegu

Polecamy

W tym roku na Dzień Matki zrobię to obłędne tiramisu truskawkowe. Smakuje jak raj

W tym roku na Dzień Matki zrobię to obłędne tiramisu truskawkowe. Smakuje jak raj

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku