4 z 9
Poprzednie
Następne
Tradycyjne, pyszne przepisy na wielkanocny stół!
3. Szynka pieczona
• ok. 1 kg szynki wieprzowej (może być więcej lub mniej)
• 2-3 cebule
• 4 ząbki czosnku
• 2 łyżki miodu
• 3 łyżki musztardy
• 2 łyżki rozmarynu
• 3-4 liście laurowe
• 4-5 ziarna ziela angielskiego
• sól i pieprz
Mięso natrzeć solą, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty i przełożyć do zamkniętego naczynia na kilkanaście godzin (najlepiej na noc).
Po tym czasie odsączyć mięso z nadmiaru wody z marynaty i obsmażyć ze wszystkich stron (w ten sposób pory zostaną zamknięte, a mięso będzie soczyste).
Przełożyć mięso do zamkniętego naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze ok. 180°C przez 1,5 godz. W międzyczasie mięso podlewać sokiem z marynaty.