Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
• 30 g drożdży...
fot. pxfuel.com

Tradycyjne, pyszne przepisy na wielkanocny stół!

2. Chałka pszenna


• 30 g drożdży

• 400 ml ciepłej wody lub mleka

• 90 g cukru

• 850 g + 150 g mąki pszennej

• 3 jajka

• 100 g roztopionego masła

• pół łyżeczki soli

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie lub mleku, odstawić do wyrośnięcia.
W misce wymieszać 850 g mąki, cukier, sól. Stopniowo dodawać masło i jajka. Wyrobić ciasto i powoli dodawać kolejne 150 g mąki (lub mniej).

Ciasto powinno być luźne i odstawać od ścianek miski. Wyrabiać ciasto na stolnicy przez ok. 10 min.
Uformować z ciasta kulę i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. (w tym czasie dwukrotnie uderzyć pięścią w celu „odgazowania”).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, a każdą z nich na dodatkowe 6 części, z których należy upleść warkocz.
Warkocze przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia.

Przed pieczeniem ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą i piec ok. 30-40 min. W temperaturze 180°C. (Jeśli ciasto zbyt szybko się spiecze, można w połowie pieczenia przykryć je folią aluminiową).

Zobacz również

W Żaganiu "Hetmańczycy" świętowali na placu gen. Maczka!

W Żaganiu "Hetmańczycy" świętowali na placu gen. Maczka!

To świadectwo naszej historii. W Forcie Prusy powstała nowa izba  muzealna

To świadectwo naszej historii. W Forcie Prusy powstała nowa izba muzealna

Polecamy

Ta choroba może uderzyć jesienią. Atakuje już naszych sąsiadów

Ta choroba może uderzyć jesienią. Atakuje już naszych sąsiadów

Masz te dwa objawy? To znak, że pora na kolonoskopię. Śpiesz się, rak nie czeka

Masz te dwa objawy? To znak, że pora na kolonoskopię. Śpiesz się, rak nie czeka

Kobylanka wprowadza innowacyjne ekoprzystanki. Dwie nowoczesne wiaty przystankowe

Kobylanka wprowadza innowacyjne ekoprzystanki. Dwie nowoczesne wiaty przystankowe