MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kilkugodzinne moczenie obranych warzyw, bulw lub mięsa...
fot. yelenayemchuk/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Wielogodzinne moczenie

Kilkugodzinne moczenie obranych warzyw, bulw lub mięsa przyczynia się do strat cennych składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w wodzie. W konsekwencji obniża się w nich zawartość witamin z grupy B, witaminy C, a także polifenoli, które chronią organizm przed chorobami serca. Podczas przetrzymywania w płynie wymienione substancje przechodzą z produktu do wody, którą przed gotowaniem zwykle wylewamy. Co więc robić, aby nie dopuścić do strat? Różnorodne warzywa, ziemniaki oraz mięso wystarczy tylko opłukać pod bieżącą wodą i od razu umieszczać w gotującej się wodzie.

Wyjątek od tej reguły stanowią suche nasiona roślin strączkowych. Ciecierzycę, soczewicę, groch i fasolę, należy przed gotowaniem wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. 12 godzin lub we wrzątku przez 2 godziny, ponieważ skraca to czas ich gotowania oraz zwiększa strawność zawartych w nich składników.

Zobacz również

W deszczowym Marszu dla Życia i Rodziny w Sieradzu wzięło udział kilkaset osób FOTO

NOWE
W deszczowym Marszu dla Życia i Rodziny w Sieradzu wzięło udział kilkaset osób FOTO

MPK zmienia nazwy ośmiu przystanków. Sprawdźcie, jakie nazwy znikną

MPK zmienia nazwy ośmiu przystanków. Sprawdźcie, jakie nazwy znikną

Polecamy

Kalendarz biegów 2024. Nasz przewodnik dla biegaczy w Katowice

Kalendarz biegów 2024. Nasz przewodnik dla biegaczy w Katowice

Gdzie kąpać się latem w Katowicach i okolicach? Zobacz nasze propozycje

Gdzie kąpać się latem w Katowicach i okolicach? Zobacz nasze propozycje

Dziś Światowy Dzień Krwiodawcy.  Atrakcje dla krwiodawców

Dziś Światowy Dzień Krwiodawcy. Atrakcje dla krwiodawców