18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Świętochłowice: Brudne ściany, zniszczona podłoga, a w kuchni i toalecie grzyb

Martyna Dyszka
Marzena Bugała
W naszym mieście mamy do wyboru menu z aż 83 barów, pubów, restauracji i zakładów małej gastronomii. Jednak nie wszystkie lokale trafiają do naszego portfela przez żołądek. Zdecydowanie gorzej bywa latem, kiedy jedzenie psuje się o wiele szybciej, albo bywa serwowane w upalne dni pod chmurką. Dlatego na baczność postawione są służby sanitarne w mieście.

W naszym mieście mamy do wyboru menu z aż 83 barów, pubów, restauracji i zakładów małej gastronomii. Jednak nie wszystkie lokale trafiają do naszego portfela przez żołądek. Zdecydowanie gorzej bywa latem, kiedy jedzenie psuje się o wiele szybciej, albo bywa serwowane w upalne dni pod chmurką. Dlatego na baczność postawione są służby sanitarne w mieście.

Inspektorów zapytaliśmy o główne grzechy świętochłowickich restauratorów. Ale najpierw przedstawimy statystyki. Zakładów żywienia w naszym mieście jest 83, w tym lokali małej gastronomii - 47, z których do połowy roku skontrolowano 26. Dobra nowina jest taka, że, jak informuje Urszula Mendera-Bożek, państwowy powiatowy inspektor sanitarny w Chorzowie, w ciągu ostatnich lat nie zgłoszono zatruć pokarmowych wynikających z prowadzenia działalności przez zakłady żywienia zborowego otwartego.

Ale podczas przeprowadzonych kontroli w tym roku wydano jedną decyzję nakazującą. - Dotyczyła ona brudnych ścian, zniszczonej podłogi oraz braku baterii przy umywalce w toalecie - dodaje Mendera-Bożek.

W ubiegłym roku pracownicy sanepidu skontrolowali 117 zakładów żywienia zbiorowego i co ciekawe, nie stwierdzili złego stanu sanitarnego w tych obiektach. Jednak wydali dziesięć decyzji nakazujących usunięcie uchybień i wypisali dziesięć mandatów na kwotę 1600 zł.

- Najczęstszymi uchybieniami są nieprawidłowe przechowywanie produktów spożywczych, brak należytego stanu sanitarnego w zakładzie, brak dokumentacji systemu HACCP oraz brak książeczek do celów sanitarno-epidemiologicznych - wymienia Urszula Mendera-Bożek, dyrektorka Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Chorzowie.

Gdy porównamy dane stanu sanitarnego lokali w roku 2010 i 2011, wniosek nasuwa się jeden. Niestety stan ten uległ zdecydowanie pogorszeniu. W 2010 roku nałożono pięć mandatów, w 2011 już dziesięć, a od początku tego roku cztery.

Dwa lata temu sanepid wydał cztery decyzje nakazujące, w ubiegłym roku dziesięć, a w tym na razie jedną. Od dwóch lat żaden z gastronomicznych obiektów nie został przez pracowników sanepidu negatywnie oceniony.

Jak oceniacie jedzenie i higienę w świętochłowickich lokalach gastronomicznych? Gdzie warto zjeść?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Polacy chętniej sięgają po krajowe produkty?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na swietochlowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto