18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Stare i Nowe w Katowicach, czyli jak o(d)żywić śląskie podniebienia [ZDJĘCIA]

LMP
Co w Katowicach może być stare i nowe? Np. centrum miasta, które od kilku lat ulega mocnym przeobrażeniom. Ale okazuje się, że nie tylko. Stare i Nowe to także restauracja. Co w niej starego, a co nowego? I na czym polega ten niezwykły mariaż?

Pomysł na Stare i Nowe zrodził się dzięki właścicielom restauracji, a prywatnie małżeństwu, Katarzynie Żyłce i Adamowi Mazurkiewiczowi.

Kasia jest wegetarianką, a Adam je mięso. Nigdzie na Śląsku nie znaleźli restauracji, w której mogliby obydwoje zjeść swoje ulubione dania. Z miłości do kuchni i dobrego jedzenia postanowili otworzyć własną restaurację i tak powstało Stare i nowe, jedyna na Śląsku restauracja, w której ze względu na wieloletnią rodzinną tradycję połowa karty poświęcona jest daniom wegetariańskim.

W daniach wykorzystuje się tu jedynie produkty ekologiczne, do potraw używane są jajka od kur z wolnego wybiegu, warzywa
z ekologicznych upraw, sprowadzana z Toskanii chianina - jedna z najstarszych ras bydła na świecie, mięso tej rasy cechuje się widoczną marmurkowatością, jest soczyste i chude. Znajdziemy tu również włoską wieprzowinę Cinta Senese - świnie tej rasy żyją w stanie półdzikim, są wypasane w lasach lub na przystosowanych działkach. Wieprzowina Cinta Senese charakteryzuje się minimalną zawartością tłuszczów. Kolejnym włoskim rarytasem sprowadzanym prosto z Toskanii jest truflowa pasta tartufata.

Chciałoby się powiedzieć "Z ziemi włoskiej do Polski", jednak restauracja Stare i nowe nie jest restauracją włoską, lekko włoskiego charakteru nadali jej kucharze, którzy wcześniej pracowali we Włoszech w najlepszych restauracjach.

- Na Śląsku coraz większą uwagę przywiązuje się do jedzenia, nie jadamy już w pośpiechu, nasze kubki smakowe nie były wcześniej przyzwyczajone do wykwintnej kuchni. W domach jadało się dobrze i prosto - mówi Adam Mazurkiewicz. - Teraz szukamy coraz to nowych smaków, jesteśmy na nie otwarci, duży jest też nacisk na zdrowe jedzenie i to wszystko znajdziemy w restauracji Stare i nowe, której nawet wystrój nawiązuje do nazwy. Na dole znajduje się bowiem sala o bardzo tradycyjnym, ciepłym wyglądzie, góra urządzona jest w nowoczesnym stylu - dodaje.

Wraz z nowym rokiem w restauracji powstała nowa karta, która będzie zmieniana sezonowo, by móc zawsze serwować swoim gościom potrawy ze świeżych produktów. - W domu też przecież jadamy inaczej zależnie od pory roku, trzeba kochać jedzenie i wiedzieć kiedy dany produkt ma w sobie najwięcej smaku i wtedy go wykorzystać, by ten smak jeszcze bardziej wyeksponować - mówi Damian Gruszka, kucharz restauracji Stare i nowe.

Aby rozszerzyć idee zdrowego jedzenia na początku marca odbył się tu event połączony z degustacją potraw z menu, do których podawane były znakomite wina z Nowego Świata. Właściciel restauracji pasjonuje się winem i jego historią, dlatego zawsze znajdziemy tu bardzo dobrej jakości wina, które są doskonałym dodatkiem do jedzenia.

Dla zwieńczenia posiłku można tutaj również spróbować deserów, gdyż kucharze specjalizują się także w cukiernictwie. Często posiłkowi towarzyszy muzyka na żywo, w restauracji odbywały się już koncerty gitarowe, smyczkowe, a nawet można było usłyszeć utalentowaną harfistkę, a to wszystko po to by zatrzymać się na chwilę, odpocząć od codziennej gonitwy, stresów, by zjeść dobrze i zdrowo, jednocześnie nie dokładając się do biznesu hodowcom, którzy w sposób niegodziwy traktują zwierzęta i nasze żołądki, a co za tym idzie nas samych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Stare i Nowe w Katowicach, czyli jak o(d)żywić śląskie podniebienia [ZDJĘCIA] - Katowice Nasze Miasto

Wróć na katowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto