Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sposób na sernik idealny

Informacja prasowa
Sernik na święta
Sernik na święta
Na wielkanocnym stole królują tradycyjne wypieki. Oprócz mazurków i bab z pewnością należy do nich sernik. Pachnący skórką pomarańczową, bogaty w bakalie, na spodzie z ciasta kruchego lub ciasteczek. Czy wiesz, jak przygotować idealny sernik?

Podstawą dobrego sernika jest twaróg wysokiej jakości. Najlepszy pochodzi z renomowanej mleczarni, ma gładką konsystencję i świeży, niekwaśny zapach. Oczywiście, nie każdy ma możliwość zaopatrzenia się w ser bezpośrednio u producenta lub w gospodarstwie ekologicznym. W sklepach znajdziemy mnóstwo propozycji, dlatego, aby uniknąć wpadki w postaci zapadniętego, kwaśnego wypieku, warto dobrze poszukać. Czytajmy skrupulatnie etykiety, zwracając uwagę na skład (ser nie powinien mieć sztucznych dodatków, zagęszczaczy czy aromatów) oraz, co najważniejsze, datę produkcji i przydatności do spożycia.

Asortyment serów jest szeroki. Możemy sięgnąć po polski biały twaróg, serek homogenizowany, włoską ricottę, amerykański serek Philadelphia. Upodobania kulinarne i przepis, według którego przygotujemy sernik, podpowiedzą, który powinniśmy wybrać.

Najczęściej spotkamy trzy rodzaje sernika: krakowski, wiedeński oraz nowojorski (amerykański). Można skusić się także na sernik na zimno, nieco łatwiejszy w przygotowaniu, gdyż nie wymaga pieczenia. Serniki różnią się także spodem, na który wykłada się masę serową oraz dekoracją wierzchu i dodatkami.

Sernik krakowski powstaje z tłustego twarogu, odrobiny śmietany, jaj, ziemniaków, tłuszczu oraz proszku do pieczenia. Jego podstawą najczęściej jest kruche ciasto, które można przygotować na przykład z margaryną Palma z Murzynkiem. W masie serowej znajdziemy mnóstwo bakalii, a na wierzchu charakterystyczną „kratkę” z ciasta i lukier.

Masa na tradycyjny sernik wiedeński składa się z trzykrotnie zmielonego białego sera utartego z wysokiej jakości pełnotłustą margaryną lub masłem, jajami i pozostałymi składnikami. Należy ją upiec w natłuszczonej formie, bez podstawy z ciasta. Sernik wiedeński wyróżnia dekoracja z czekoladowej polewy.

Bazą nowojorskiego sernika jest gładki i kremowy serek typu Philadelphia. Poza sposobem pieczenia – w kąpieli wodnej, wyróżnia go cytrynowa nuta, aksamitna konsystencja oraz brak dodatków. Spód amerykańskiego sernika powstaje z pokruszonych ciasteczek pełnoziarnistych, które miesza się z roztopionym tłuszczem, układa na dnie formy i przed pieczeniem schładza. Sernik nowojorski przed podaniem należy zostawić na noc w lodówce.

Doskonały sernik z polewą wiśniową przygotujesz sięgając po sprawdzony przepis eksperta, producenta margaryny Palma z Murzynkiem, która od ponad 40 lat gości na sklepowych półkach.

Przepis na świąteczny sernik znajdziesz tutaj

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto