Targi Smaki Regionów (od 23 do 26 września) to spotkanie fanów naturalnej, zdrowej, ekologicznej i certyfikowanej żywności, pochodzącej od lokalnych producentów. W Poznaniu swoją ofertą zaprezentują twórcy z 16 polskich województw i 4 zagranicznych regionów – Niemiec, Rumunii, Turcji, Mołdawii. Łącznie będzie blisko 200 wystawców. Będą też degustacje i pokazy w wykonaniu mistrzów tradycyjnej kuchni regionalnej. Na targi Smaki Regionów wstęp jest bezpłatny.
– W specjalnie przygotowanej strefie edukacyjnej w ramach programu „Polskie smaki” dzieci wraz z rodzicami przekonają się dlaczego warto jeść owoce i warzywa. Będzie to jednak jedna z wielu propozycji spędzenia na targach Smaki Regionu wolnego czasu – przekonuje Przemysław Trawa, prezes MTP.
Zobacz też: Wystawa zwierząt hodowlanych na MTP
Minipiekarenka na nowo zagości na MTP. Pod okiem Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP młodzi piekarze odkryją sposoby wypieku tradycyjnymi metodami, a także dowiedzą się jakie zboża wchodzą w skład naturalnego pieczywa.
Wśród wystawców będzie również stoisko Organizacji Producentów Ryb Jesiotrowatych, gdzie w sobotę i niedzielę spróbujemy między innymi zupy z jesiotra, czyli jesiotrowanki oraz innych dań rybnych.
Dodatkowo Targom Smaków Regionów towarzyszyć będzie Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Targi Polagra Food
Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food to natomiast smakowe spotkanie tysięcy profesjonalistów z całego świata, poszukujących nowości, inspiracji, biznesowych kontaktów. To także zwiastun trendów konsumenckich – po nich wiadomo co trzeba jeść, co należy sprzedawać. Impreza trwa od 25 do 28 września.
– Prym będą wiodły oczywiście polska branża mleczarska i przetwórstwa mięsnego. Te dwa sektory prezentować będzie liczne grono liderów rynkowych, których produkty są doskonale znane z półek sklepowych w Polsce – zapowiada Katarzyna Świderska z biura prasowego MTP.
W ofercie wystawców: mięsa i wędliny, dodatki do żywności, zioła, przyprawy, produkty mleczarskie - sery, kefiry, jogurty, mleko, wyroby piekarskie i cukiernicze - ciasta, ciastka, słodycze, przetwory owocowo-warzywnych, wina, wódki i likiery oraz żywność ekologiczna. Imprezie towarzyszyć będą konferencje, szkolenia i panele dyskusyjne, między innymi, na temat zasad znakowania żywności w Polsce, czy nowych ograniczeń handlowych.
Tradycyjnie już najlepsze produkty zostaną wyróżnione Złotym Medalem MTP. Bilety na Polagra Food dla zwiedzających w cenie od 36 złotych za jednorazowy wstęp (66 złotych za wielokrotny) do kupienia w kasie po rejestracji.
Źródło: Głos Wielkopolski - Smaki Regionów: Smakowity weekend na MTP
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?