Sześć mandatów na łączną kwotę 650 złotych, dwa upomnienia i jedna decyzja nakazująca zamknięcie zakładu to efekt kontroli punktów gastronomicznych działających na terenach dworców PKP i PKS. Inspektorzy Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Poznaniu odwiedzili 35 placówek w powiecie poznańskim.
Wyniki kontroli nie wyglądają zachęcająco dla podróżnych. Pokazują, że spożywanie posiłków z dworcowych punktów to prawdziwe igranie z własnym zdrowiem.
– W trakcie kontroli stwierdzono sporo uchybień – zdradza Ewelina Suska, rzecznik prasowy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu. – Zarzuty dotyczyły przede wszystkim stanu sanitarnego i higieny.
Inspektorzy stwierdzili brudne półki za ladą sprzedaży, niewłaściwe segregowanie produktów spożywczych i opakowań w magazynie, brak bieżącej i ciepłej wody, zniszczony sprzęt pomocniczy, nieprawidłowe znakowanie żywności.
– Zdarzały się również brudne ściany, żywność przechowywana w zanieczyszczonych pojemnikach, a także brak aktualnych badań personelu – wymienia Ewelina Suska. – Ciastka kremowe i kanapki były przechowywane w nieodpowiedniej temperaturze w urządzeniach chłodniczych.
Więcej w dzisiejszym wydaniu Głosu Wielkopolskiego
Głos Wielkopolskidostępny także w wersji elektronicznej - [
ZAMÓW TERAZ SMS-em!](http://www.prasa24.pl)
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?