Restauracja na 27. piętrze Altusa otwarta! To 27th Floor! ZDJĘCIA

Justyna Przybytek
27th Floor - restauracja na 27. piętrze Altusa jest już otwarta Justyna Przybytek
27th floor - najwyżej położona restauracja i bar w regionie, znajdująca się na ostatnim 27. piętrze Altusa, jest gotowa i otwarta. Od dziś dostępna jest dla wszystkich mieszkańców regionu. Wypijemy tu znakomitą kawę, zjemy kanapkę z bekonem, ale też krewetki w białym winie, a wszystko to ze wspaniałą panoramą rozciągająca się za oknami

Pod koniec roku w Altusie, najwyższym budynku w regionie będzie oficjalnie działał hotel Courtyard by Marriott. Prace remontowe na hotelowych piętrach powoli finiszują. Większość z pokoi jest już w standardzie Marriotta, tak samo jak piętro konferencyjne z ośmioma salami konferencyjnymi, lobby i recepcja na parterze. Gotowa jest także restauracja na ostatnim 27. piętrze Altusa.

Jeszcze przed rokiem działał tu słynny Sky Bar. Teraz jest i bar i restauracja oraz miejsce, gdzie dla gości hotelu w Altusie serwowane są śniadania. Wszystko to pod szyldem „27th Floor”. Restauracja zajmuje całe 27. piętro wieżowca, rozpościera się z niej widok na cztery strony świata (w Sky Barze był na dwie). Restauracja jest otwarta od dziś.

- Do odwołania, w okresie początkowym działania restauracji, nie planujemy voucherów dla gości spoza hotelu (docelowo goście spoza hotelu, aby wjechać na 27, piętro będą musieli wykupić vouchery o wartości ok. 20 zł, które jednak w całości będą do wykorzystania w restauracji). Wystarczy powiedzieć w recepcji, że wybieramy się do restauracji i pracownicy pokierują do odpowiedniej ekspresowej windy, która łączy parter Altusa bezpośrednio z 27. piętrem – wyjaśnia Maciej Jaglarz, właściciel katowickiego Altusa.

27th Floor będzie „ogólnodostępne” od godz. 14. do 2. w nocy. Natomiast w godzinach porannych będą tu serwowane śniadania dla gości hotelowych.

- Prawdopodobnie będzie to najdłużej działający bar i restauracja w Katowicach. Już od niedzieli goście hotelowi jedzą tu śniadania. Zrobiliśmy też próbny rozruch restauracji i baru dla gości hotelu, zatem kuchnia jest gotowa na przyjmowanie większej liczby gości, w tym również mieszkańców Katowic, Śląska i Zagłębia – dodaje właściciel Altusa.

„27th floor” jest podzielona na kilka stref, są tu bar dzienny, restauracja, bufet śniadaniowy, bar koktajlowy, strefa biznesowa, przeszklona sala spotkań oraz toalety i palarnia. Każda ze stref jest nieco inaczej urządzona i wyposażana. Projekt aranżacji to dzieło pracowni Iliard z Krakowa. Dominują stonowane kolory: szary, błękitny, czarny i brąz, bo największą ozdobą tej przestrzeni jest widok za oknem. Wszystkie meble, jakie tu znajdziemy zostały wykonane na zamówienie. Dopełnieniem całości są prawdziwe drzewa zasadzone w kilku donicach, najstarsze z nich to drzewko oliwne z 1897 roku!

Łącznie na 27. piętrze jest prawie 250 miejsc siedzących lub 400 stojących. W sumie to około 700 metrów kwadratowych powierzchni.

- Pierwotnie obiecywaliśmy, że otworzymy restaurację w maju tego roku na Europejski Kongres Gospodarczy. Zdążylibyśmy, jednak tygodni jeśli nie miesięcy potrzeba było na uzgadnianie najdrobniejszych szczegółów remontu i aranżacji wnętrz z siecią Marriott. W tej sytuacji nie chcieliśmy otwierać restauracji tymczasowo, a za pół roku zamykać, aby dopasować ją do wymogów Marriotta. A wymogi, czy też stanowcze sugestie sieci, które należy spełnić, są dość szczegółowe, począwszy od rodzaju sztućców i szkła, wysokości stołów i krzeseł, organizacji pracy kuchni, czy nawet strojów kelnerów – tłumaczy Maciej Jaglarz.

Menu w 27th Floor jest gotowe. Będzie obowiązywało przez najbliższe dwa, trzy miesiące. Znajdziemy w nim m.in. kanapki i sałatki, desery, krem z dyni i batatów z kasztanami, panierowany kozi ser, tatara wołowego, krewetki w białym winie, jesiotra z cieciorką, risotto z kurczakiem, papardele z grzybami leśnymi, czy polędwicę wołową. Za piwo zapłacimy tu od 10 do 20 zł, kawę wypijemy za 10 zł.

IKE + czy ZUS? Niedługo trzeba zdecydować

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

T
Tylko raz

Byłem, nie warto tam iść. Jedna winda do obsługi gości hotelowych i baru na górze. Druga stała ma 26 piętrze - bo pewnie zbyt drogo utrzymywać dwie jeżdżące jednocześnie. Obsługa na recepcji - brak kompetencji bałagan w szufladach, kartki z nazwiskami gości na ladzie.

Dodaj ogłoszenie