Od podobnych audycji w ostatnich miesiącach aż roi się w programach stacji publicznych i prywatnych. Efekt?
Aż 67 proc. z nas codziennie przygotowuje posiłki w domu - tak wynika z najnowszych badań Instytutu Opinii Homo Homini dla Winiar. Stanie przy kuchni dla 50 proc. z nas jest czystą przyjemnością, a dla 12 proc. relaksem. Przychylność dla kucharzy potwierdzają również opublikowane wczoraj wyniki badań przeprowadzonych przez TNS OBOP na zlecenie Makro Cash & Carry. Czytamy w nich, że prawie trzy czwarte Polaków zawód kucharza uważa za atrakcyjny. Tyle samo postrzega go jako dający duże możliwości rozwoju i podnoszenia kwalifikacji zawodowych. W internecie zaroiło od reklam kursów kulinarnych.
- Socjologowie to zjawisko nazywają "zmianą środowiska wychowawczego" - mówi dr Teresa Sikora z Zakładu Psychologii Zdrowia i Jakości Życia Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. I jak wyjaśnia, jeszcze kilkanaście lat temu spędzaliśmy czas z rodziną, sąsiadami czy kolegami ze szkoły, tym samym wychowywaliśmy się między nimi. - Obecnie najczęściej przebywamy przed szklanymi ekranami telewizorów lub komputerów, a więc poddajemy się przekazom medialnym. Dlatego właśnie szklany ekran uczy nas tego, co jest ważne, wartościowe, co trzeba robić w danym momencie - dodaje pani psycholog.
Gdzie można dobrze zjeść? [RANKING RESTAURACJI]
RYJEK 2011 - Wideo z najlepszymi skeczami Rybnickiej Jesieni Kabaretowej i zdjęcia zza kulis - zobacz koniecznie i baw się dobrze!
Czy Stadion Śląski powinien zmienić nazwę? Sprawdź, które firmy są zainteresowane objęciem patronatu
Dziennik Zachodni / Wielki Piątek
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?