Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przy Mariackiej otwarto hotel marki Best Western oraz Browar Mariacki ZDJĘCIA

Justyna Przybytek
Best Western Hotel Mariacki i restauracja Browar Mariacki
Best Western Hotel Mariacki i restauracja Browar Mariacki Justyna Przybytek
Przy Mariackiej w Katowicach otwarto dziś Best Western Hotel Mariacki oraz restaurację Browar Mariacki. Zarówno restauracja, jak i hotel znajdują się we wnętrzach poddanego generalnej przebudowie dawnego hotelu Śląskiego. Zobaczcie, jak bardzo zmieniło się to miejsce!

Nowy i jedyny hotel na słynnej ulicy Mariackiej w Katowicach powstał w budynku przy Mariackiej 15. Właśnie w tym miejscu w 1930 roku otwarto ekskluzywny hotel Europejski. Po wojnie zmieniono jego nazwę na Śląski, znacznie zmienił się - na gorsze - także standard obiektu. W 2011 roku nieczynny, wówczas od siedmiu lat, hotel Śląski sprzedało Wojewódzkie Przedsiębiorstwo Usług Turystycznych. Właściciele budynku zmieniali się kilkakrotnie, ostatecznie hotel oraz restaurację z własnym browarem otworzył tu obecny właściciel obiektu, znany na Śląsku Henryk Kania, właściciel zakładów mięsnych z Pszczyny i jeden z czołowych producentów wędlin w kraju.

Hotel oraz restauracja działają pod szyldem Best Western. To drugi hotel w Katowicach tej marki, pierwszy uruchomiono przy ulicy Bytkowskiej. Mariacki jest mniejszy, za to znajduje się w ścisłym centrum miasta i przy najbardziej popularnym imprezowym deptaku w regionie. Ma trzy gwiazdki, choć standard pokoi i wnętrz zasługuje na nieco wyższą notę. Łącznie jest tu 46 pokoi i 82 miejsca noclegowe na siedmiu piętrach. Pokoje są jedno- i 2-osobowe oraz 2-osobowe z dodatkową sofą. Wszystkie wyciszone, aby hałas z tętniącego życiem deptaka nie zakłócał gościom wypoczynku.

Pierwsi gości w Mariackim zameldowali się już we wtorek. Ceny za noc w pokoju jednoosobowym zaczynają się od 160 zł.

Na parterze budynku mamy hotelowe lobby, bar oraz restaurację. Obie części – hotelowa i restauracyjna – są od siebie oddzielone, bo zamysł jest taki, aby restauracja i bar były dostępne i otwarte dla odwiedzających Mariacką, a nie tylko gości hotelowych.

Klimat tworzy oryginalny wystrój wnętrz restauracji, ale też znajdujące się tu olbrzymie piwne kadzie. Nazwa restauracji nie jest bowiem przypadkowa, od wtorku rozpoczęło się tu warzenie browaru Mariackiego. Docelowo w menu restauracji będą obok tradycyjnych trunków, trzy piwa z własnego mini browaru, pierwsze – pszeniczne – będzie dostępne już od 6 lipca. Restauracja rozciąga się pomiędzy ulicą Mariacką a Mariacką Tylną i wejdziemy do niej z obu tych ulic. Czynna jest od godz. 6.30 (od tej godziny serwowane są śniadanie) do 24. Łącznie w części restauracyjnej (na parterze, tarasie oraz części barowej) jest ponad 200 miejsc. Dodatkowo nad restauracją znajduje się sala konferencyjna na około 50 osób. Z restauracji można podglądać, co się dzieje w restauracyjnej kuchni, której szefuje Krzysztof Harrison. Menu Browaru Mariackiego ma się zmieniać sezonowo.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na katowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto