Projektantka z Katowic stworzyła wnętrza Akademii Tenisa Rafaela Nadala w Kuwejcie. Do współpracy zaprosiło ją biuro z Paryża

Tomasz Breguła
Tomasz Breguła
fot. Amok Architecture
Przez ostatnie dwa lata Olga Kurek z biura AMOK Architecture z Katowic prowadziła prace nad stworzeniem projektu wnętrz Akademii Tenisa Rafaela Nadala w Kuwejcie. Do współpracy zaprosiło ich Atelier d’Architecture Sepia z Paryża.

Kompleks podzielony jest na dwie główne strefy: fitness z basenem oraz akademię z dostępem do kortów krytych i otwartych, restauracji, pro-shopu oraz części biurowo-konferencyjnej.

- Projekt wnętrz realizowaliśmy dwa lata. Do współpracy zostaliśmy zaproszeni przez biuro Atelier d’Architecture Sepia z Paryża, w którym pracowałam przez osiem lat. Stanowiliśmy team projektowy, którego zadaniem było stworzenie projektu wnętrz, który spełni oczekiwania funkcjonalno-estetyczne oraz odda ducha sportu - mówi Olga Kurek z katowickiego biura Amok Architecture.

Jak podkreśla projektantka, podczas prac projektowych postawiono na naturalne materiały. Hall główny wykończony jest płytami z naturalnego kamienia. Pojawiają się też meble z litego drewna. Elementem przewodnim głównego holu jest struktura drewniana, która pojawia się na suficie, płynnie schodzi na ściany, a przed recepcją spada tworząc kurtynę zawieszoną w powietrzu.

Hol akademii prowadzi do restauracji oraz pro-shopu, na jego środku pojawia się otwarcie dające widok na piętro poniżej w formie przypominającej sławną ikonę designu - wazę Alvara Aalto. Kolejnym elementem dekoracyjnym jest klatka schodowa łącząca piętra w części Akademii. Została ona otoczona szklanymi witrynami w których umieszczono trofea zdobyte przez sławnego tenisistę, obrazujące rozwój jego kariery.

- To dla nas duży zaszczyt. Nieczęsto zdarza się, by biuro z Katowic mogło uczestniczyć w takim projekcie - mówi Olga Kurek. - Mieliśmy do dyspozycji duży budżet, więc mogliśmy sobie pozwolić na wybranie materiałów o bardzo wysokiej jakości. W Kuwejcie nie można uprawiać wielu sportów, dlatego musieliśmy zastosować nietypowe rozwiązania, które pozwolą na to mimo wysokich temperatur, jakie panują w tym miejscu - dodaje.

W akademii znajduje się także część fitnessu wykończona w industrialnym stylu. W tej części są również sala do spinningu oraz sala do aerobiku i jogi. Jak przekonuje projektantka, restauracja została utrzymana w duchu nadmorskim. Na ścianach w niszach zaprojektowano na zamówienie fototapety z gwiazdami tenisa.

Czas zimowy i letni przez kolejne 5 lat

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie