3 z 7
Poprzednie
Następne
Potrawy wigilijne w woj. śląskim. Zobacz jakie dania są u nas najpopularniejsze w Święta [PRZEPISY]
Siemieniotka z restauracji Figaro (Radzionków)
Składniki: 1/2 kg konopi 1 cebulka 10 dkg kaszy jaglanej kasza gryczana do uprażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Konopie zamoczyć dzień wcześniej, ugotować. Gdy konopie zaczną pękać, wylać na durszlak, przegnieść, dodać ponownie wody, ugnieść tłuczkiem w garnku i dolać wody. Zagotować, przelać na durszlak i gnieść, aż konopie "puszczą" białe mleczko. Uzyskany przecier gotujemy na małym ogniu, dodajemy cebulę i przyprawy. Zmielić kaszę jaglaną w młynku, wsypać do szklanki, zalać zimną wodą i zagęścić tym zupę. Wymieszać, przegotować. Podawać z uprażoną kaszą gryczaną. Siemieniotkę poleca restauracja Figaro w Radzionkowie (pl. Jana Pawła II 2, tel.: 32 289 49 42, www.restauracjafigaro.com).