Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach
Kardy
Kardy, czyli karczochy hiszpańskie, to bliscy krewni karczochów zwyczajnych, jednak ich kwiatostany nie są jadalne. Do spożycia nadają się ogonki liściowe i kłącza o delikatnym smaku.
Właściwości
Kardy znane są przede wszystkim z działania przeciwnowotworowego. Warzywo jest źródłem wielu witamin, m. in. C, A, D, E, K oraz z grupy B. Kardy będą doskonałe dla osób na diecie - są niskokaloryczne.
Wykorzystanie w kuchni
Kardy mogą posłużyć jako zimna lub gorąca przystawka. W wersji surowej sprawdzą się w sałatce, na ciepło zaś mogą zostać przygotowane tak samo jak szparagi, kalafior, brokuły, czy cukinia. Surowe należy skropić cytryną, na ciepło będą doskonałe w wersji faszerowanej. Świetnie komponują się też z parmezanem lub z grzankami i sosem - śmietanowym lub beszamelowym.