MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
11 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kardy...
fot. mauriziobiso / Getty Images

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Kardy

Kardy, czyli karczochy hiszpańskie, to bliscy krewni karczochów zwyczajnych, jednak ich kwiatostany nie są jadalne. Do spożycia nadają się ogonki liściowe i kłącza o delikatnym smaku.

Właściwości
Kardy znane są przede wszystkim z działania przeciwnowotworowego. Warzywo jest źródłem wielu witamin, m. in. C, A, D, E, K oraz z grupy B. Kardy będą doskonałe dla osób na diecie - są niskokaloryczne.

Wykorzystanie w kuchni
Kardy mogą posłużyć jako zimna lub gorąca przystawka. W wersji surowej sprawdzą się w sałatce, na ciepło zaś mogą zostać przygotowane tak samo jak szparagi, kalafior, brokuły, czy cukinia. Surowe należy skropić cytryną, na ciepło będą doskonałe w wersji faszerowanej. Świetnie komponują się też z parmezanem lub z grzankami i sosem - śmietanowym lub beszamelowym.

Zobacz również

Prezydent Radomia rozpoczął potańcówki  nad zalewem na Borkach [ZDJĘCIA]

Prezydent Radomia rozpoczął potańcówki nad zalewem na Borkach [ZDJĘCIA]

Powrót do Krakowa. Wojciech Słomka piłkarzem Hutnika

Powrót do Krakowa. Wojciech Słomka piłkarzem Hutnika

Polecamy

Polacy chętnie udostępniają swoje dane osobowe. Czym to może grozić?

Polacy chętnie udostępniają swoje dane osobowe.Czym to może grozić?

W śląskim za 3 miliony zł powstanie ośrodek dla dzieci pokrzywdzonych przemocą

W śląskim za 3 miliony zł powstanie ośrodek dla dzieci pokrzywdzonych przemocą

Nagradzanie za wyniki to klucz do sukcesu czy porażki?

Nagradzanie za wyniki to klucz do sukcesu czy porażki?