MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
13 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze. Po ostatnim zdjęciu przejdziesz na i.pl.
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Przesuń w prawo aby przejść na i.pl
Batawia...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Batawia

Batawia to odmiana sałaty powstałej ze skrzyżowania głowiastej i lodowej, dzięki czemu jest krucha i chrupiąca. Liście, często o brunatnym zabarwieniu, mają lekko pikantny posmak.

Właściwości
Batawia działa odkwaszająco, a dzięki wysokiej zawartości błonnika ułatwia procesy trawienne. Jest także bogata w żelazo, zaś jej pozostałe składniki przeciwdziałają występowaniu nowotworu okrężnicy. Zawarty w liściach jod wspomaga pracę tarczycy.

Wykorzystanie w kuchni
Batawia doskonale sprawdzi się w sałatkach, komponując się szczególnie z grzankami, prażonymi ziarnami, czy orzechami.

Zobacz również

Biało-czerwona droga po zwycięstwo. "Stworzyliśmy drużynę". Polska zaczyna Euro 2024

Biało-czerwona droga po zwycięstwo. "Stworzyliśmy drużynę". Polska zaczyna Euro 2024

Biało-czerwona droga po zwycięstwo. "Stworzyliśmy drużynę". Polska zaczyna Euro 2024

Biało-czerwona droga po zwycięstwo. "Stworzyliśmy drużynę". Polska zaczyna Euro 2024

Polecamy

Kontuzja sportowców i ludzi aktywnych. Zmaga się z nią Robert Lewandowski

Kontuzja sportowców i ludzi aktywnych. Zmaga się z nią Robert Lewandowski

Zjesz i przepadniesz. Najlepszy dip serowy, jaki zrobisz w swoim życiu

Zjesz i przepadniesz. Najlepszy dip serowy, jaki zrobisz w swoim życiu

Pożywna zupa „dziad z babą". Pyszna i łatwa do zrobienia

Pożywna zupa „dziad z babą". Pyszna i łatwa do zrobienia