Pora na nowalijki! Na razie ze szklarni, ale już niedługo z gruntu. Młodą rzodkiew wykorzystasz nie tylko na kanapce

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Na nowalijki prosto z gruntu musimy chwilę poczekać, ale dla pierwszego smaku wiosny warto to zrobić.
Na nowalijki prosto z gruntu musimy chwilę poczekać, ale dla pierwszego smaku wiosny warto to zrobić. pixabay.com/Emilia_Baczynska/zdjęcie ilustracyjne
Udostępnij:
Wiosna wielu kojarzy się z młodością. I to nie tylko w metryce, ale także na talerzu! W marcu można sięgnąć po pierwsze okazy nowalijek, ale prawdziwy rozkwit tych z gruntu pojawi się za kilka tygodni. Wtedy to dopiero będzie uczta. Zobacz, jakie warzywa warto wybrać i jak je wykorzystać.

Warzywa szklarniowe a warzywa z gruntu. Czuć różnicę

To, co wciąż można kupić i nazwać krajowym, to tzw. zimowe warzywa – marchew, pietruszka, seler czy buraki. One widnieją na każdym straganie. Choć bazarki kuszą nas już teraz nowalijkami, trzeba wiedzieć, że większość to okazy szklarniowe lub zagraniczne. Oczywiście, są smaczne, ale wielu zarzuca im ilość chemii, która gromadzi się w nich w trakcie uprawiania.

Co kupimy w kwietniu, a co w maju i w czerwcu?

Na warzywa prosto z ziemi, najlepiej od lokalnego rolnika, trzeba jeszcze chwilę poczekać. Pierwsze oznaki wiosny w kuchni poczujemy już w kwietniu. Wtedy pojawią się nowalijki w postaci:

  • rzodkiewek,
  • botwiny,
  • rabarbaru
  • oraz rzeżuchy.

Miesiąc później, w maju, zagoszczą:

  • sałata,
  • szczaw
  • oraz młode ziemniaki.

Prawdziwy wysyp czeka nas jednak w czerwcu, zarówno pod kątem warzyw i owoców. Pojawią się słodkie truskawki, czereśnie, a wśród warzyw prym będą wiodły:

  • młode marchewki,
  • młode pory,
  • brokuł,
  • kalafior,
  • natka pietruszki,
  • ogórki,
  • szpinak
  • oraz fasolka szparagowa.

Młode warzywa sprawdzą się nie tylko na kanapce. Zobacz, co ciekawego przyrządzisz z nowalijek:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Materiały promocyjne partnera

Polscy strażacy znów w akcji. Pomogą Francuzom gasić pożary

Materiał oryginalny: Pora na nowalijki! Na razie ze szklarni, ale już niedługo z gruntu. Młodą rzodkiew wykorzystasz nie tylko na kanapce - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie