Pierwsza restauracja na świecie przy salonie Ferrari to La Squadra Ristorante w Katowicach

KAP
Restauracja La Squadra Ristorante przy salonie Ferrari i Maserati w Katowicach zostanie otwarta prawdopodobnie w lutym 2019 r. Fot. Materiały prasowe/Anna Domańska
La Squadra Ristorante szykuje się do otwarcia. To restauracja z włoską kuchnią, opartą o tradycyjne, domowe przepisy oraz składniki pochodzące z Włoch. Znajduje się na partnerze nowego obiektu Grupy Pietrzak, tuż obok salonu Ferrari oraz Maserati, przy ul. Bocheńskiego w Katowicach. ZOBACZCIE ZDJĘCIA

Nazwa restauracji (z włoskiego „zespół”) wywodzi się od tytułu magazynu, poświęconego motoryzacji, wydawanego przez katowicki salon Ferrari oraz Maserati – La Squadra. Będzie on dostępny dla gości restauracji aby czekając na swoje zamówienie, mogli poczytać artykuły, wywiady i obejrzeć zdjęcia.

ZOBACZCIE ZDJĘCIA

Ferrari pod nogami

Już po wejściu do restauracji czeka niespodzianka – albowiem fragment podłogi jest przeszklony i dzięki temu, wchodząc do La Squadra Ristorante, będzie można zobaczyć znajdującą się poniżej strefę detailingu wraz z samochodami, które aktualnie są przygotowywane.

Po prawej stronie od wejścia znajduje się serce restauracji, czyli kuchnia prowadzona przez włoskiego szefa, ogromny i nowoczesny drewniany bar, a na sali głównej przytulnie udekorowane stoły, czekające na gości. Po lewej – ekspozycja samochodów wyjątkowych, czyli po prostu wersji limitowanych, wyścigowych czy aut klasycznych. Raz na jakiś czas, ekspozycja galerii będzie zmieniana, informacje na ten temat będą znajdować się na stronie oraz social media La Squadra. W tej chwili w galerii jest ustawionych osiem samochodów Ferrari, w tym 330 GTL z 1968 roku, 308 GTB z 1979 r., F12 Berlinetta z 2015 r. czy 488 Spider z 2016 r.

Szefem kuchni jest Włoch

Inspiracją do stworzenia tego miejsca była legendarna Ristorante Montana, położona przy torze wyścigowym Fiorano we Włoszech. Zresztą Mama Rosella, spiritus movens Montany, użyczyła szefowi kuchni La Squadra Ristorante – Włochowi Edoardo Mallozziemu - przepisów na swoje dania. Jedną część menu będą stanowić właśnie dania Mammy Roselli (np. paccheri w sosie szpinakowo-borowikowym czy tiramisu), a drugą – dania szefa kuchni (np. risotto z owocami morza, gramigna z łososiem czy grillowana polędwica w sosie borowikowym z plasterkami ziemniaków). Produkty do przygotowania potraw są sprowadzane bezpośrednio przez restaurację z Włoch.

Wiosną restauracja wzbogaci się o duży taras. Docelowo restauracja będzie czynna nie tylko w godzinach otwarcia salonu, ale też wieczorami oraz w weekendy.

Finał akcji DZ "Wybierz sobie Mikołaja"

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

!!!!

https://zrzutka.pl/z/parking-dla-szczyrku

Dodaj ogłoszenie