Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura...
fot. deepblue4you/Getty Images

Niedobór witaminy C? Ty też możesz go mieć! Sprawdź, czy jesteś narażony na braki wit. C w organizmie i jakich błędów nie popełniać w kuchni

Co niszczy witaminę C? Blanszowanie i parzenie

Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura powoduje jej rozpad. Dlatego moczenie warzyw w gorącej wodzie, a zwłaszcza po rozdrobnieniu, to duży błąd. Zamiast blanszować je, lepiej osolić i pozostawić do zmięknięcia. Błędem jest też parzenie pomidorów i zdejmowanie skórki. Jest niewiele sytuacji, gdy może ona zaszkodzić, tymczasem popularna czynność znacznie zmniejsza zawartość wit. C w warzywie, bo znajduje się ona głównie pod skórką.

Zobacz również

PupiLove Targi przyciągnęły tłumy. Psiaki zawładnęły centrum handlowym na Pradze

PupiLove Targi przyciągnęły tłumy. Psiaki zawładnęły centrum handlowym na Pradze

Nie wiesz, jaką szkołę wybrać? Oto lista najlepszych liceów w regionie

Nie wiesz, jaką szkołę wybrać? Oto lista najlepszych liceów w regionie

Polecamy

Obłędny mus truskawkowy. Jest lekki jak chmurka i nieziemsko smakuje

Obłędny mus truskawkowy. Jest lekki jak chmurka i nieziemsko smakuje

Wycofana czekolada! Może być groźna dla alergików

Wycofana czekolada! Może być groźna dla alergików

Taryfikator mandatów 2024. Jaki mandat za przekroczenie prędkości dla motocyklistów?

Taryfikator mandatów 2024. Jaki mandat za przekroczenie prędkości dla motocyklistów?