Nie łącz tych składników, bo sobie zaszkodzisz. Kuchenne duety vs. produkty, które nie chodzą parami

JK
Pewnych produktów spożywczych nie należy ze sobą łączyć. Nieumiejętnie przygotowując potrawy możemy nie tylko obniżyć ich dobroczynne właściwości, ale także sobie zaszkodzić. Są też z kolei takie produkty, które zdecydowanie powinny iść w parze. Bez odpowiednich kombinacji nie przyswoimy zawartych w nich mikroelementów. Które produkty chodzą parami, które zaś nie stanowią dobrych duetów? Zobacz w galerii.

Sztuka łączenia

Nie wszystkie produkty spożywcze wykazują dobroczynne właściwości same z siebie. Niektóre z nich potrzebują wsparcia, substancji, która stanie się katalizatorem dla ich cudownego oddziaływania. Jest tak w przypadku kurkumy, która dopiero w połączeniu z pieprzem potrafi uczynić prawdziwe cuda.

KURKUMA + PIEPRZidealny kuchenny duetKurkuma z pieprzem to jedno z najdoskonalszych połączeń kulinarnych. Zawarta w pieprzu piperyna zwiększa blisko
KURKUMA + PIEPRZ
idealny kuchenny duet

Kurkuma z pieprzem to jedno z najdoskonalszych połączeń kulinarnych. Zawarta w pieprzu piperyna zwiększa blisko 1000-krotnie aktywność antyoksydacyjną kurkumy. Sprawia to, że kurkuma zyskuje znacznie silniejsze działanie prewencyjne i lecznicze.

Jakie cuda potrafi zdziałać połączenie pieprzu z kurkumą?

- łagodzi stany zapalne
- zmniejsza ból
- wzmacnia odporność
- chroni przed rozwojem chorób nowotworowych
- poprawia nastrój
- przyspiesza przemianę materii

Jak wiadomo każdy kij ma dwa końce, bywa więc też, że niektóre produkty mogą sobie wzajemnie zaszkodzić. Przy nieumiejętnym łączeniu składników lub kierowaniu się wyłącznie walorami smakowymi, nie trudno o pomyłkę. Jednym z przykładów może być klasyczne połączenie herbaty z miodem i cytryną, powszechnie uznawanej za podstawowe lekarstwo na przeziębienie. Czy jest tak w istocie? Niekoniecznie, ponieważ szyki psuje... temperatura.

HERBATA + MIÓDHERBATA + CYTRYNAtego lepiej nie łączZarówno miód jak i cytryna w połączeniu z gorącą herbatą tracą swoje właściwości. Głównym winowajcą
HERBATA + MIÓD
HERBATA + CYTRYNA

tego lepiej nie łącz

Zarówno miód jak i cytryna w połączeniu z gorącą herbatą tracą swoje właściwości. Głównym winowajcą jest temperatura, ale nie tylko.

MIÓD

Dowiedziono, że obróbka termiczna negatywnie wpływa właściwości miodu. Już powyżej 48°C dochodzi do dezaktywacji enzymów i naturalnych probiotyków.

Okazuje się, że przy temperaturze powyżej 60°C miód może stać się nawet toksyczny. W próbce mocno podgrzanego miodu zaobserwowano znaczny wzrost HMF, szkodliwego organicznego związku chemicznego.

CYTRYNA

W liściach herbaty zawarta jest substancja oskarżana o niekorzystny wpływ na nasz mózg, a nawet o zmiany prowadzące do choroby Alzheimera. Mowa o glinie. Na szczęście w naparze z herbaty występuje on w formie nieprzyswajalnej dla organizmu. Do czasu!

Wszystko się zmienia, gdy do herbaty postanowimy dodać cytrynę. To właśnie ona zamienia nieprzyswajalny glin w łatwo wchłaniany cytrynian glinu. Najlepiej zatem unikać picia mocnej herbaty z dużą ilością soku z cytryny.

Jakie jeszcze kuchenne połączenia tworzą idealne duety i odpychające się pary? Czytaj więcej w galerii.

Czwarta fala już w Polsce?

Wideo

Materiał oryginalny: Nie łącz tych składników, bo sobie zaszkodzisz. Kuchenne duety vs. produkty, które nie chodzą parami - Polska Times

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie