Ponieważ lokal jest urządzony w stylu steampunk, nawiązującym do wiktoriańskiej Anglii i powieści Juliusza Verne'a, uczniowie mieli za zadanie przygotować danie wiktoriańskie, czyli kaczkę z grzybami i kaszą. Resztę składników musieli sobie dobrać sami. Potrawy oceniało surowe jury - techniczne i smakowe. W tym drugim zasiadał m.in. Mirek Drewniak, wieloletni szef kuchni hotelu Noma Residence w Promnicach.
KUCHARZE SZKOLILI SIĘ Z ZAKRESU SOUS VIDE
Bezkonkurencyjni okazali się uczniowie z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim - Agnieszka Warczok i Kamil Widenka. Zdobyli pierwszą nagrodę za przepyszną kaczkę sous vide z wątróbką pod pianką porzeczkowo-miętową, podaną na poduszce orzechowej z kaszą w towarzystwie ciasta grzybowego z cheddarem, musu groszkowo-miętowego i sosu porzeczkowego. Agnieszka i Kamil pokonali sześć zespołów. Opiekunem wodzisławskiej drużyny był Krzysztof Zielonka. Laureaci konkursu otrzymali nagrody indywidualne, jak również dla szkół - m.in. sprzęt kuchenny. Zwycięzcy konkursu będą mogli zabrać swoich kolegów z klasy do Muzeum Zamkowego w Pszczynie oraz Pokazowej Zagrody Żubrów.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?