Składniki
• 1 kg owoców dzikiej róży
• 0,75 l spirytusu
• 0,5 l wódki czystej 40–proc.
• 0,5 l miodu
• 2 szklanki wody
• 5-6 goździków
• 1 łyżeczka suszonej mięty
Owoce róży, lekko przymrożone, trzeba umyć i nakłuć, zalać spirytusem, dodać goździki i miętę. Słój szczelnie zamknąć i pozostawić w ciepłym miejscu na pięć tygodni.
Słojem często potrząsać.
Następnie zlać nalewkę, z owoców róży wycisnąć sok, przecedzić i połączyć z nalewką.
Miód zagotować z wodą, ostudzić i dodać wódkę. Całość połączyć z nalewką. Rozlać do butelek i odstawić na 2-3 miesiące.
Zobacz, co jeszcze można zrobić z owocu róży
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Njaciekawsze opublikujemy!
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?