Idea warsztatów organizowanych w bytomskim gastronomiku jest prosta - dzięki współpracy z doświadczonymi kucharzami zaszczepić pasję do rozwijania swoich kulinarnych talentów. - Zaprosiliśmy więc jak najwięcej gwiazd, szefów kuchni, kucharzy, właścicieli restauracji, by przez jeden dzień pracowali z tymi uczniami. Ten jeden dzień czasem daje więcej, niż praca z uczniami w szkole - mówi Witlod Sbirenda, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu.
Uczniowie mogli więc zobaczyć m.in. Wiesława Ambrosa, prezesa Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Dawida Domina, doradcy kulinarnego RM Gastro, Kudo Katsuhiry, szefa kuchni japońskiej z Krakowa czy Tomasza Nowaka z Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska, założyciela Kuźni Kucharzy Śląskich.
Uczniowie gastronomika mieli też okazję podejrzeć jak pracują Łukasz Smel, szef kuchni jednej z rudzkich restauracji, czy Michał Suchanowski, zwycięzca VI edycji programu Hell's Kitchen, którzy są absolwentami bytomskiej szkoły. Jak podkreśla Suchanowski, uczniowie dzięki takim warsztatom mogli się przekonać, jak wygląda gastronomia w o wiele szerszym ujęciu, niż na co dzień mogą ujrzeć w szkole. - Oni nie mają wiary w siebie. Szkoła nie pokazuje im prawdziwego życia gastronomicznego. Takie warsztaty, rozmowy z profesjonalistami, dają im poczucie tego, że kiedyś będą w tym dobrzy - twierdzi zwycięzca Hell's Kitchen.
W czasie kilkugodzinnych warsztatów uczniowie uczyli się również jak nakrywać i dekorować stół, wykonać drinki owocowe oraz napoje smoothie. Zorganizowano także warsztaty i wykłady na temat bankowości w gastronomii i hotelarstwie, zajęcia z animacji oraz pokaz mody zawodowej oraz warsztaty makijażu.
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?