Polędwiczki z pieca, puree z dyni i inne smakowite potrawy przygotowywali przez dwa dni uczestnicy Mistrzostw Smaku w katowickiej Silesia City Center.
Zadaniem zgłoszonych drużyn było przygotowanie w ciągu 45 minut obiadu z otrzymanych produktów spożywczych. Zawodnicy składniki potrawy poznali tuż przed rozpoczęciem rywalizacji.
Zawitaliśmy na mistrzostwa w niedzielę, 23 października.
- Przepisu nie było do ostatniego momentu. Połączylismy dwa dania w jedno i wyszło super. Najlepszy przepis to ugotować danie z tego, co akurat jest pod ręką, zupełnie spontanicznie - mówi Wojciech Kaliński, który razem z kuzynem Przemysławem Łuczakiem przyrządzili jedną ze zwycięskich potraw: polędwiczki z pieca, udekorowane brokułami i faszerowanymi pomidorami.
Zwycięzcy otrzymali tysiąc złotych nagrody.
- Smak jest najważniejszy, ale jak przy każdym daniu ocenia się też wyglad potrawy, estetykę i organizację pracy na stanowisku. Panowie zachwycili smakiem i wygrali - mówi Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji programu Master Chef.
W składzie jury zasiedli także: Damian Kordas, który wygrał czwartą edycję Master Chefa, Kuba Tomaszczyk, finalista pierwszej edycji programu Master Chef Junior oraz Rafał Maserak, znany tancerz i miłośnik dobrej kuchni.
Dodatkową atrakcją wydarzenia były sesje gotowania, podczas których każda z gwiazd jury przygotowała swoje popisowe dania i poczęstowała nimi publiczność.
Gospodarzem kulinarnego show był aktor i prezenter telewizyjny Maciej Musiał.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?