Miłośnicy pierogów do Katowic - Festiwal Pierogów Świata już od 26 maja

OPRAC.:
Mateusz Czajka
Mateusz Czajka
Zdjęcia z poprzedniej edycji wydarzenia
Zdjęcia z poprzedniej edycji wydarzenia Zdjęcia organizatora
W centrum Katowic już od piątku 26 maja startuje Festiwal Pierogów Świata. Co przygotowano dla miłośników tej potrawy? Pojawią się pierogi z każdego zakątka kuli ziemskiej. Nie zabraknie także przysmaków z Polski

Kiedy odbędzie się festiwal pierogów w Katowicach?

Festiwal Pierogów Świata w Katowicach startuje już 26 maja. Stoiska z pierogami z najróżniejszych zakątków globu pojawią się na placu Kaczyńskich przed Galerią Katowicką. Impreza potrwa do niedzieli 28 maja

Festiwal Pierogów Świata – godziny otwarcia stoisk:

  • piątek 26 maja – od 11.00 do 21.00
  • sobota 27 maja – od 11.00 do 21.00
  • niedziela 28 maja – od 11.00 do 20.00

Co nas czeka na Festiwalu Pierogów Świata?

Pieróg pierogowi nie równy. Do Katowic zjedzie sporo foodtracków i kucharzy. Co nas czeka podczas festiwalu na placu Kaczyńskich w Katowicach?

— Różnorodność smaków i kształtów, nieoczywiste połączenia i zaskakujące doznania smakowe kuchni wschodu, a także pyszna tradycyjna polska kuchnia to coś dla prawdziwych miłośników pierogów. Pierogi jako potrawa zdobyły ogromną i trwałą popularność na całym świecie – mówi w imieniu organizatora Smaczny Targ Sandra Cieplak.

Jakich więc przysmaków skosztujemy? Do wyboru będą między innymi:

  • chińskie pierożki dim sum
  • koreańskie pierożki mandu z kimchi
  • japońskie pierogi gyoza
  • pierogi mpanadas
  • perskie pierogi bolani
  • pierogi gruzińskie chinkali
  • pierożki sigara z serem feta, szpinakiem, kurkami, ziemniakami, bakłażanem i oliwkami

Oczywiście nie zabraknie także naszych polskich przysmaków. Nasz kultura kulinarna pod tym względem ma naprawdę się czym pochwalić. Czym polskie pierogi różnią się od tych pochodzących z zagranicznych kuchni?

— O ile sama forma farszu zamkniętego w cieście jest taka sama, o tyle sposób przygotowania, kształt, forma, struktura, sposób podania są bardzo zróżnicowane. Na przykład Korea może poszczycić się pierogami mandu, najczęściej przyrządzanymi z duszoną wołowiną i pikantną kapustą kimchi – dodaje Sandra Cieplak.

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na katowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie