18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mięso w diecie chorego na serce

abcZdrowie.pl
S.Seidler
Dieta w chorobach układu krążenia pełni kluczową rolę, właściwie dobrany jadłospis może bowiem działać wspomagająco na proces leczenia. Jakie jest miejsce mięsa w diecie osób chorych na serce? Czy pacjenci powinni z niego zrezygnować?

Mięso to ważny element zdrowej diety, ale w przypadku schorzeń układu sercowo-naczyniowego konieczne jest zwykle zmodyfikowanie jego udziału w jadłospisie. Osoby dotknięte chorobami krążenia powinny zrezygnować z tłustych mięs i wędlin, by w ten sposób uniknąć niepotrzebnego wzrostu stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Ponadto wskazane jest ograniczenie ilości tłuszczów używanych podczas przyrządzania potraw – zamiast smażyć mięso na patelni, można je upiec lub grillować. Najzdrowszym wyborem dla chorych na serce jest drób oraz chude partie wieprzowiny lub wołowiny.

WIĘCEJ NA TEMAT W SERWISIE abcZDROWIE.pl

Wsparcie redakcyjne od:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto