Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mazurek – ciasto tradycjonalistów i… artystów!

Informacja prasowa
Mazurek świąteczny pomarańczowo - migdałowy
Mazurek świąteczny pomarańczowo - migdałowy
Chyba nie ma innego równie polskiego i różnorodnego ciasta niż mazurek. Pozornie proste, bo składające się zaledwie z warstwy ciasta i… dekoracji, a ile stwarza możliwości! Tradycjonalista sięgnie po klasyczny przepis, kulinarny artysta przygotuje własną kompozycję z oryginalnym przybraniem. Każdy musi pamiętać tylko o jednym – składnikach najwyższej jakości.

Mazurek nieodłącznie kojarzy się z polską tradycją wielkanocnego stołu. W najprostszej postaci składa się z blatu kruchego ciasta, przełożonego powidłami i lukrowanego wierzchu z posypką z bakalii. Tajemnica tkwi w proporcjach – ciasto kruche powinno rozpływać się w ustach i mieć grubość, która nie zdominuje lecz podkreśli smak dodatków. Odpowiednio duża zawartość tłuszczu, na przykład margaryny, najlepiej w proporcji wagowej do mąki 2:1, zapewni ciastu kruchą strukturę i przedłuży jego świeżość. Ciasto trzeba wyrabiać szybko, aby ciepło rąk nie ogrzało zbytnio składników.

Lżejszy mazurek może mieć podstawę z ciasta biszkoptowego, przygotowanego bez tłuszczu, na bazie jaj z małym dodatkiem mąki pszennej i ziemniaczanej oraz cukru. W takiej wersji, mazurek doskonale skomponuje się z polewą czekoladową lub nieco cięższym kremem maślanym. Przygotowanie domowej polewy jest bardzo proste – wystarczy stopić dobrą margarynę lub masło z dodatkiem cukru pudru, kakao i odrobiny mleka. Świetną dekoracją będzie chrupiąca posypka z prażonych migdałów lub mieszanki karmelizowanych orzechów z odrobiną soli morskiej.
Wyrafinowane mazurki mają bazę z ciasta makaronikowego (z ubitych na pianę białek, cukru i zmielonych migdałów, orzechów lub maku) lub marcepanowego. Dodatkiem na miarę oczekiwań największych smakoszy będzie masa kajmakowa – bardzo słodka, bo przygotowywana z mleka gotowanego z cukrem i innymi składnikami – np. kawą lub czekoladą, a następnie ucierana z tłuszczem, śmietanką i żółtkami.

Jak znaleźć wspólny mianownik dla tak wielu wariantów mazurka? Sprawdzone składniki, w tym tłuszcz najwyższej jakości na przykład margaryna Palma z Murzynkiem, to gwarancja doskonałego domowego smaku i satysfakcji, wyrażonej podziwem w oczach najbliższych, zgromadzonych przy Twoim stole.

Przepis na mazurka pomarańczowo-migdałowego znajdziesz tutaj

Palma z Murzynkiem Spółki Bielmar to pełnotłusta (80% tłuszczu) margaryna kulinarna na bazie oleju palmowego, komponowana według tej samej receptury od 40 lat. Zawiera ukwaszone mleko, witaminy A, D3 oraz naturalną witaminę E. Nadaje ciastu pożądaną konsystencję.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na katowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto