Restauracja nazywa się Surfer, bo surfing to druga po kulinariach pasja Mateusza Zielonki. Autorskie menu Surfera zostało zainspirowane podróżami i ulubionymi miejscami surferów. Produkty pochodzą od dolnośląskich dostawców i z ekologicznych gospodarstw. Znajdziemy tutaj potrawy rodem z Portugalii, Australii czy Bali, bo to ulubione miejsca do surfowania.
- W prawdziwie surferskim, ekologicznym stylu dbamy również o czyste fale i nigdzie nie używamy plastiku: jednorazowych naczyń, sztućców i słomek - podkreśla Mateusz Zielonka, autor książki „Kuchnia w stylu wolnym”, który współtworzył menu restauracji Surfer w Magnolia Park. - Burgery zawsze są podawane na talerzu, a napoje i drinki z ekologicznymi rurkami ze słomy albo mąki kukurydzianej.
Specjalnością Surfera są burgery – każdy w 100 procentach składa się z wołowiny i jest grillowany na ogniu. W menu znajdują się też, rzecz jasna, propozycje dań dla wegetarian. Menu to także desery min. zwycięski deser Mateusza Panna Cotta z oscypkiem i białą czekoladą. Restauracja serwuje śniadania (do godz. 12.00) i włoską kawę.
Również wnętrze nowego lokalu nawiązuje do surferskiej tradycji: wszystko zostało urządzone minimalistycznie. Ocieplają je dąb i buk oraz oryginalne deski, na których surfował Mateusz Zielonka. Niepowtarzalnego klimatu restauracji nadają lampy z lat 50. i 60. Nowa restauracja dysponuje 50 wygodnymi miejscami. Jest czynna codziennie w godzinach od 9.00 do 21.00, a w piątki i soboty – do 22.00. Znajduje się na pierwszym piętrze Magnolia Park obok naleśnikarni La Paryżanka (wejście od ul. Legnickiej).
Na co dzień klienci Magnolia Park mają do dyspozycji restauracje samoobsługowe obok kina Helios: Mr. Chilly, North Fish, Express Oriental, Burger King, Pizza Hut Express, Sevi Kebab, Express Kuchnia Marche, McDonald’s, KFC, Vege Life, Ohh! Sushi&Grill, Subway, Coffee&More. Dodatkowo ofertę gastronomiczną wzbogacają restauracje zlokalizowane w innych częściach galerii, między innymi Frankie’s, La Paryżanka, Pizza Hut, czy drugi lokal Express Kuchnia Marche.
Przeczytaj również wywiad z Mateuszem Zielonką: W kuchni najważniejsza jest pewność siebie
Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?