MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie zjeść lody w Kole? Odkryj wyjątkowe miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Polecane lodziarnie w Kole
Polecane lodziarnie w Kole Kerkez
Przeczytaj, gdzie znajdziesz lodziarnie w Kole. Okres letni z pewnością większości z nas kojarzy się z lodami. Kiedy na zewnątrz jest gorąco i słonecznie, okażą się najlepszym sposobem na ochłodę. Zobacz, jakie są ich rodzaje. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Kole.

Spis treści

Gdzie zjeść lody w Kole?

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Kole

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Kole, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody zjesz w lodziarniach w Kole?

  • Lody włoskie

Robi się je z gotowych mieszanek w proszku łączonych z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona. Podawane są w formie stożka w waflu. W procesie produkcji napowietrza się je, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. A oprócz tego możemy dodać polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą i niższą temperaturę mrożenia. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Z tego powodu ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Odróżniają się od pozostałych tym, że nie zawierają w swoim składzie produktów odzwierzęcych. To zazwyczaj sorbety oraz lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Są równie smaczne, jak te tradycyjne i z pewnością bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Krótko o historii lodów

W Polsce pisano o lodach już w wieku XVII. Po raz pierwszy przepis na zmrożony deser został umieszczony w książce kucharskiej w 1783 roku. Wówczas przysmak ten był obecny jedynie na królewskim dworze, a po pewnym czasie na szlacheckich stołach.

W dwudziestoleciu międzywojennym zaczęło być modne chodzenie do lodziarni i cukierni. Lody można było nabyć również na ulicy ze specjalnych wózków. Wydawano je w pucharkach, a oferta zawierała podstawowe smaki, czekoladowe i śmietankowe.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Najwięksi przegrani wyborów do Europarlamentu 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kolo.naszemiasto.pl Nasze Miasto