Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Katowice: Magda Gessler w C.H. 3 Stawy [ZDJĘCIA]. Nie zabrakło chętnych, aby zrobić sobie selfie z restauratorką

Redakcja
Spotkanie z Magdą Gessler w katowickm Centrum Handlowym 3 Stawy. Były wspólne zdjęcia, autografy i oczywiście przepisy Magdy Gessler na świąteczne dania.
Spotkanie z Magdą Gessler w katowickm Centrum Handlowym 3 Stawy. Były wspólne zdjęcia, autografy i oczywiście przepisy Magdy Gessler na świąteczne dania. Karina Trojok
Magda Gessler odwiedziła katowickie Centrum Handlowe 3 Stawy. Nie zabrakło chętnych, aby spotkać się z najbardziej rozpoznawalną restauratorką w Polsce. Nie zabrakło zdjęć, autografów, a Magda Gessler postanowiła podzielić się swoimi przepisami na świąteczne dania.

Znana i szanowana restauratorka oraz prowadząca „Kuchenne Rewolucje” Magda Gessler odwiedziła w sobotę, 14 grudnia 2019 roku katowickie Centrum Handlowe 3 Stawy. Rzesze fanów, którzy przyszli zobaczyć gwiazdę TVN-u, mogły nie tylko zrobić sobie zdjęcie z restauratorką, ale również posłuchać jej propozycji, co do potraw na wigilijny stół.

Magda Gessler nie omieszkała również pochwalić śląską kuchnię za jej unikatowy styl i smak.

- Śląska kuchnia jest bardzo utrwalona. Na Śląsku mało co zmienia się w kuchni i dlatego jest ona tak bardzo szanowana w całej Polsce – tłumaczy restauratorka. - Oczywiście mam w niej swoje ulubione danie. Przede wszystkim to rolada – najbardziej klasyczne danie tego regionu, a przy tym najlepsze. Do tego gumiklyjzy, a także modra kapusta i ciapkapusta – dodaje.

Spotkanie z Magdą Gessler w katowickm Centrum Handlowym 3 Stawy. Były wspólne zdjęcia, autografy i oczywiście przepisy Magdy Gessler na świąteczne dania.

Katowice: Magda Gessler w C.H. 3 Stawy [ZDJĘCIA]. Nie zabrak...

Magda Gessler postanowiła podzielić się kilkoma przepisami na potrawy, które mogły pojawić się na wigilijnym stole. Znana restauratorka stawia nie tylko na tradycyjne, ale przede wszystkim domowe dania.

Ryba po grecku, ale po polsku

Składniki:

  • Polędwiczki z dorsza 300 g
  • Marchew 4 sztuki
  • Seler 2 sztuki
  • Pietruszka korzeń 2 sztuki
  • Seler naciowy 1 sztuka
  • Czosnek 4 ząbki
  • Masło klarowane
  • Białe wino 100 ml
  • Pomidory Pelati 300 g
  • Pieprz, sól, cukier, tabasco – wedle własnego uznania
  • Świeża kolendra i cytryna do dekoracji
  1. Polędwiczki z dorsza solimy solą morską i traktujemy białym pieprzem. Smażymy na oleju słonecznikowym po dwie minuty z każdej strony. Marchew, seler, korzeń pietruszki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Siekamy seler naciowy i czosnek w grube plastry.
  2. Na patelnię wrzucamy klarowane masło, a po chwili warzywa. Dusimy aż wszystko będzie miękkie.
  3. Dodajemy odrobinę białego, wytrawnego wina i dalej dusimy.
  4. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy zblendowane pomidory Pelati.
  5. Całość doprawiamy pieprzem i solą, cukrem i delikatnym strzałem tabasco.
  6. Na półmisek układamy warstwowo, warzywa – ryba – warzywa.
  7. Dekorujemy świeżo siekaną kolendrą oraz cytryną bądź limonką.

Barszcz czerwony

Składniki:

  • Buraki czerwone 2 kg
  • Por 2 sztuki
  • Jabłko 3 sztuki
  • Seler 2 sztuki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Ocet 50 ml lub wedle smaku
  • Sól, pieprz, cukier, majeranek wedle smaku
  1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry.
  2. To samo robimy z porem, jabłkiem i selerem.
  3. Wszystko wrzucamy do wysokiego garnka i zalewamy zimną wodą nie więcej niż 2-3 cm nad poziom warzyw.
  4. Dodajemy sól, pieprz, cukier i majeranek.
  5. Gotujemy na wolnym ogniu.
  6. Dodajemy polski czosnek, rozgnieciony w łupinach.
  7. Następnie zalewamy zwykłym octem, wyłączamy gaz i zostawiamy na całą noc do wystygnięcia i nabrania smaku.

Zobaczcie koniecznie

Kałduny z fasolą Jaś

Składniki:

  • Fasola Jaś 500 g
  • Masło klarowane 100 g
  • Sól, pieprz, majeranek wedle smaku
  • Domowe ciasto na pierogi 300 g
  1. Fasolę moczymy przez całą noc w zimnej wodzie. Następnie gotujemy do miękkości.
  2. Odcedzamy i mielimy na grubym oczku.
  3. Dodajemy roztopione masło, sól, pieprz, majeranek.
  4. Zawijamy w domowe ciasto na pierogi.

Mak niebieski z makaronem

Składniki:

  • Mak niebieski 500 g
  • Mleko 3,2% - 1,5 l
  • Rodzynki sułtańskie wedle uznania
  • Białe wino
  • Makaron domowy długi
  • Likier Bailey’s 50 ml
  • Miód wielokwiatowy wedle uznania
  • Tarty cynamon, goździki, kardamon wedle uznania
  1. Mak gotujemy w tłustym mleku.
  2. Odcedzamy i dodajemy rodzynki sułtańskie moczone w białym winie.
  3. Dodajemy ugotowany domowy makaron, odrobinę likieru typu Bailey’s.
  4. Dodajemy miód wielokwiatowy, tarty cynamon, goździki, kardamon.
  5. Wszystko mieszamy.
Spotkanie z Magdą Gessler w katowickm Centrum Handlowym 3 Stawy. Były wspólne zdjęcia, autografy i oczywiście przepisy Magdy Gessler na świąteczne dania.

Katowice: Magda Gessler w C.H. 3 Stawy [ZDJĘCIA]. Nie zabrak...

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Katowice: Magda Gessler w C.H. 3 Stawy [ZDJĘCIA]. Nie zabrakło chętnych, aby zrobić sobie selfie z restauratorką - Katowice Nasze Miasto

Wróć na katowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto