Dużo ludzi odwiedziło w niedzielę 11 marca 2018 r. Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach, gdzie odbył się Dzień Otwarty Food Show. W godz. 10-18 można testować produkty spożywcze, wziąć udział w prelekcjach czy zjeść coś w foodtruckach, które zgromadziły się licznie pod dachem MCK.
FOOD SHOW KATOWICE 2018: Dni branżowe 11 i 12 marca
12 i 13 marca br. Międzynarodowe Centrum Kongresowe gościć będzie tych, którzy kulinariami i branżą spożywczą zajmują się profesjonalnie. Spotkanie zawodowców zainauguruje sesja pt. „Żywność w centrum uwagi świata; jedzenie w randze sztuki”. Uczestnicy panelu porozmawiają m.in. o żywieniowych hedonistach, kulinarnych psychozach, nowych trendach żywieniowych i o tym, czy jedzenie może być sztuką, a żywność – spełniać marzenia.
Podczas dwóch dni debat na widelcu znajdą się tematy takie jak m.in.: superfoods; future foods; wspomniany powrót do tradycji, naturalności, lokalności i prostoty; lokale bez adresu: food trucki, targi śniadaniowe i nocne markety; małe kulinarne ojczyzny; wyzwania gastronomicznego rynku pracy oraz digitalizacja i cyfryzacja rynku FMGC i HoReCa.
Debatom towarzyszyć będą Short Stories – przeglądy ciekawych konceptów gastronomicznych i projektów kulinarnych.
Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień branżowy Food Show, 12 marca 2018 wręczone zostaną nagrody Food Show Star, w trzech kategoriach: najlepszy dostawca produktów spożywczych dla sektora HoReCa, najlepszy dostawca sprzętu i technologii dla sektora HoReCa oraz najlepszy produkt spożywczy dla sektora HoReCa.
W ramach Food Show odbędzie się 5. edycja organizowanej przez Weindich GASTROSILESII – imprezy dla wystawców sprzętu i wyposażenia sektora HoReCa. W Międzynarodowym Centrum Kongresowym zaprezentowana zostanie kompleksowa oferta wyposażenia hoteli, restauracji, barów, pizzerii, kawiarni, cukierni, sklepów i innych punktów gastronomicznych oraz Convenience Food – od urządzeń gastronomicznych i chłodniczych, poprzez wyposażenie dla zakładów przetwórstwa spożywczego, meble, zastawę stołową, tekstylia i oprogramowanie.
Wydarzenie wzbogacą pokazy gotowania, warsztaty kulinarne, spotkania z mistrzami kuchni i blogerami kulinarnymi, m.in.: Tomkiem Woźniakiem, trendsetterem kulinarnym; Adrianem Feliksem, czy Malką Kafką, założycielką Tel Aviv Food & Wine.
Pod szyldem GASTROSILESII będą też miały miejsce: finał IV Kulinarnego Pucharu Śląska dla szkół gastronomicznych oraz finał I Ogólnopolskich Mistrzostw Kelnerów.
– Na rynku aż roi się od smaków i konceptów, które zdobywają podniebienia polskich konsumentów. Wiele tych konceptów korzysta z bogactwa polskiej żywności, która święci tryumfy, bo jest synonimem jednego z najważniejszych trendów kulinarnych – powrotu do tradycji. Na tej bazie w siłę rosną producenci naturalnych polskich produktów, którzy czerpią z lokalnych tradycji wytwarzania żywności. Food Show to świetna okazja do pokazania potencjału kulinarnego Polski. Głodnych wrażeń zapraszamy do ucztowania z nami – podsumowuje Edyta Kochlewska.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Waloryzacja emerytur 2018 TABELA. O ile wzrośnie emerytura?
"Najlepsze" stylizacje prosto ze śląskich ulic [Faszyn from Śląskie]
Dzień Kobiet: 8 marca oczami internautów [MEMY]
Facebook uznał te zdjęcia za nieprzyzwoite. Pozory mogą mylić... [ZDJĘCIA]
Kuchnia śląska. Co o niej wiesz? Rozwiąż QUIZ!
Premiery samochodów podczas targów w Genewie [ZDJĘCIA]
tyDZień - informacyjny program Dziennika Zachodniego
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?