Jarmark Produktów Tradycyjnych już 30 lipca
W niedzielę 30 lipca w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” zaplanowano imprezę plenerową „Jarmark Produktów Tradycyjnych”. W tym roku podczas jarmarku odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.
Podczas imprezy będzie można spróbować dań i produktów, wpisanych na listę produktów tradycyjnych województwa śląskiego m.in. necówki, krupnioków, kołoczy czy nalewek. Michał Bałazy - kucharz i juror polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych - który opowie o tym, jak dobrze przyrządzić obiad i poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań.
W chorzowskim skansenie będzie można także dowiedzieć się jak przygotować domowy twaróg, co dawniej królowało na polskich stołach i skąd się bierze pasja gotowania. Na imprezę plenerową do Chorzowa przyjedzie także Kinga Paruzel - finalistka pierwszej edycji programu telewizyjnego „Master Chef” i pasjonatka zdrowej kuchni.
- Nie zabraknie również występów artystycznych. Na scenie wystąpią: zespół śpiewaczy „Czeremcha”, KGW Kobiernice, kapela biesiadna z Poraja oraz zespół „Krzikopa” - wymienia Angelika Nowicka z chorzowskiego skansenu.
Pokaz gotowania Michała Bałazego zaplanowano na godziny: 12.45-13.00, 14.15-14.30 i 15.30-15.45. Kinga Paruzel o swojej pasji gotowania opowie o godz. 15.45-16.00. Bilety są w cenie 9 zł i 7 (ulgowy) złotych.
Program imprezy:
12.15-12.45 konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
12.45-13.00 – pokaz gotowania – Michał Bałazy
13.00-13.15 – z kuchni naszych babć – domowy twaróg
13.15-13.30 – Necówka i żymlok – tradycja na talerzu
13.30-13.45 – Kuchnia św. Hildegardy, czy odkrywamy stare na nowo
13.45-14.00 – Zespół Śpiewaczy „Czeremcha” / degustacja
14.00-14.15 – KGW Kobiernice – przypowiastki o tradycjach
14.15-14.30 – pokaz gotowania – danie drugie
14.30-15.00 – koncert kapeli z Poraja
15.00-15.15 - produkty w kuchni, nie tylko tradycyjne – Jacek Wołoski
15.15-15.30 –Zespół Śpiewaczy „Czeremcha”/degustacja
15.30-15.45 – pokaz gotowania – deser
15.45-16.00 – Kinga Paruzel – o pasji gotowania/ degustacja
16.00-17.00 - wyniki konkursów
17.00-18.00 – koncert zespołu „Krzikopa”
Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?