Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jaki wybrać grill i akcesoria do niego? (PORADY)

Kamil Wołoszyn
Paweł Relikowski
Spotkania na świeżym powietrzu połączone z grillowaniem to już niemal polska tradycja. Majówka jest idealną okazją, by spędzić wolny czas z najbliższymi na pikniku lub wspólnym pieczeniu kiełbasek. Wydaje się, że przyrządzenie grillowanych potraw jest łatwe. Aby jednak w pełni cieszyć się tym zajęciem, warto zadbać o kilka rzeczy.

Jeżeli nie mamy własnego grilla, to przed decyzją o jego nabyciu warto zastanowić się, jaki on ma być (na przykład, czy potrzebny nam będzie lekki i przenośny, czy raczej bardzo stabilny z dużym rusztem) oraz ile pieniędzy jesteśmy w stanie na takie zakupy przeznaczyć. Dopiero wtedy możemy wybrać konkretny model.
Grille będące w ofercie sklepów dzielimy na: gazowe, elektryczne i najpopularniejsze - węglowe. Każdy z nich różni się od innych sposobem rozpalania, konserwacji i oczywiście ceną.

- Najtańsze modele są z grupy grillów węglowych. Najprostsze z nich kupimy już za 30 złotych - mówi Tomasz Pieróg, właściciel legnickiego sklepu GrillCenter. - Nieznacznie droższe są elektryczne, a najwięcej zapłacimy za gazowe. Warto zaznaczyć, że poza ceną samego grilla w koszt zakupu musimy wliczyć jego eksploatację. Dlatego większy wydatek, z biegiem czasu, może się okazać lepszą inwestycją - dodaje Tomasz Pieróg.

PRZEPISÓW KULINARNYCH SZUKAJ W NASZYM SERWISIE DOLNOŚLĄSKI SMAK

Jeżeli mamy już grilla, to teraz po kilku miesiącach składowania na strychu lub garażu trzeba go solidnie wyczyścić, bowiem będzie miał on styczność z pożywieniem.

Jeśli po ubiegłorocznym używaniu na palenisku pozostały zabrudzenia, należy spróbować przetrzeć je zwykłym ręcznikiem papierowym lub szmatką zwilżoną ciepłą wodą. Jeśli te zabiegi nie pomogą, należy umyć grill ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń.

- Skuteczny do tego typu zabrudzeń jest np. koncentrat Shimm. W przypadku braku rezultatów polecam sięgnąć po specjalistyczne środki przeznaczone do czyszczenia grillów i piekarników - zdradza Anna Potocka-Ciździel, specjalista z Kosmet-Rokita.- Zawarte w nich składniki sprawią, że brud będzie łatwiejszy do usunięcia i nie uszkodzi on powierzchni sprzętu.

Aby zniwelować zabrudzenia paleniska, należy zaopatrzyć się w specjalne tacki z aluminiową powłoką. Zatrzymają one spływający tłuszcz i ułatwią czyszczenie rusztu. Nie należy zapominać także o usunięciu resztek pokarmu oraz przypaleń, gdy ruszt jest przestygł, za pomocą na przykład ręczników jednorazowych.

Równie istotne co sam grill jest stosowanie odpowiedniej podpałki i węgla (w przypadku modelu węglowego).
- Nie należy używać do rozpalenia płomienia środków, które mogą szybko ulec eksplozji, jak na przykład benzyna. Zaopatrzmy się w podpałki parafinowe, które są bezpieczniejsze w użyciu - radzi Tomasz Pieróg.- W przypadku węgla drzewnego najlepiej sprawdzać się będzie ten pozyskiwany z drewna liściastego. Brykiet wprawdzie dłużej utrzymuje płomień i ciepło, ale pozostawia osad na popielniku i potrafi zepsuć smak potrawy- dodaje.

Aby unoszący się dym nie zepsuł nam apetytu, warto ustawić palenisko w znaczącej odległości od uczestników pikniku, w miejscu osłoniętym przed silnymi podmuchami wiatru. My będziemy mogli cieszyć się świeżym powietrzem, a kiełbasa i szaszłyki nie przesiąkną zapachem węgla.

Poza grillem najbardziej przydatnymi przyrządami są szczypce do obracania lub łopatka. Dzięki nim będziemy mogli kłaść i ściągać potrawy z rusztu bez obaw o ubrudzenie się. Wskazane jest, aby akcesoria do grilla miały rękojeści z nienagrzewającej się powłoki, dzięki czemu unikniemy poparzenia skóry.

Pokrywa na palenisko dodatkowo ułatwi szybkie przyrządzanie potraw oraz zagwarantuje równomierne pieczenie naszych przysmaków.

- Tak jak w przypadku szczypiec ważne jest, aby miała uchwyty, które się nie nagrzewają oraz wywietrznik - dodaje Tomasz Pieróg. - Dla zapewnienia stabilności paleniska upewnijmy się, że nóżki, na których ono stoi, są solidne i nie przewrócą się pod ciężarem pokrywy.

WSZYSTKIE INFORMACJE O MAJÓWCE 2013 WE WROCŁAWIU I NA DOLNYM ŚLĄSKU ZNAJDZIESZ W NASZYM SERWISIE SPECJALNYM MAJÓWKA 2013

Aby cieszyć się niezawodnością sprzętu, musimy dbać o niego przez cały okres użytkowania, na przykład smarując jadalnym olejem, który zapobiega korozji rusztów.

- Po zakończonym spotkaniu powinniśmy dobrze wyczyścić grill, a następnie zabezpieczyć go przed szkodliwym działaniem czynników atmosferycznych - dodaje Anna Potocka-Ciździel.- W sprzedaży są specjalne pokrowce do ich przechowywania. Zabezpieczają one przed kurzem, wilgocią oraz uszkodzeniami mechanicznymi (w przypadku przewrócenia się grilla). Sprzęt należy przechowywać w miejscu suchym, ale także nienarażonym na silne działanie promieni słonecznych. Unikniemy dzięki temu osadzaniu się rdzy na powierzchni grilla, jak również odprysków, odchodzenia warstw lakieru z elementów metalowych lub popękania drewnianych.

RODZAJE GRILLI:

Grille węglowe
Urządzenia węglowe to najprostsza i najpopularniejsza grupa grillów. Wykonane są z dwóch materiałów: blachy stalowej lub żeliwnej. Wyposażone są w miskę paleniskową oraz najczęściej w chromowany ruszt. Grille węglowe są poręczne i lekkie, dzięki czemu bez problemów możemy przewozić je w bagażniku samochodu. Standardem jest także kilkustopniowa, manualna regulacja rusztu, a coraz częściej automatyczna. Są one dostępne w większości sklepów z asortymentem domowym. Pomimo stosunkowo niższej ceny, wadą jest duża eksploatacja oraz częste zużycie węgla.

Cena grilla: Najtańsze grille węglowe można dostać już od 30 złotych. Model przedstawiony na zdjęciu kosztuje około 150 złotych.

Cena paliwa: brykiet lub węgiel drzewny kupimy już od 8 złotych za 2,5-kilogramową paczkę.

Grille elektryczne
Są to proste urządzenia zaopatrzone w spiralę grzewczą, które zastępują węgiel. Przed zakupem warto zwrócić uwagę na to, by na ruszcie umieszczony był ociekacz, który zminimalizuje zachlapanie spirali tłuszczem oraz zapobiegnie osadzaniu się na nim resztek jedzenia. Warto wybrać model z wbudowanym, bezstopniowo regulowanym termostatem z lampką kontrolną. Ruszt i element grzewczy powinny być chromowane. Dodatkowymi atutami są możliwość szybkiej przebudowy sprzętu w grill stołowy, wmontowane zabezpieczenie przed wiatrem oraz dodatkowe półki na akcesoria.

Cena grilla: Przedstawiony przez nas model jest jednym z najtańszych na rynku (79 złotych). Droższe grille elektryczne nie przekraczają 2 tys.
Cena paliwa: w zależności od zużywanej energii.

Grille gazowe
Grille gazowe zasilane są najczęściej gazem ziemnym lub propanem. Pod paleniskiem wbudowana jest wymienna butla gazowa. Wyróżnia się dwa sposoby grillowania: poprzez bezpośrednie działanie płomienia lub pośredni za pomocą nagrzewających się elementów, które przekazują ciepło potrawom.

Często wyposażone są w szyny aromatyzujące, które likwidują przesiąkanie potraw zapachem z zewnątrz oraz z wnętrza grilla. Dodatkowo ważny w tym przypadku jest zamontowany odprowadzacz tłuszczu, który uniemożliwia jego przedostawanie się na poszczególne elementy.

Ceny grilla: najtańsze kosztują około 350 zł, a najlepsze modele nawet 13 tys. zł. Przedstawiony model - 899 zł.
Cena paliwa: koszt butli gazowej od 30 złotych.

WSZYSTKIE INFORMACJE O MAJÓWCE 2013 WE WROCŁAWIU I NA DOLNYM ŚLĄSKU ZNAJDZIESZ W NASZYM SERWISIE SPECJALNYM MAJÓWKA 2013

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto