MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Drobne ziarenka maku to skarbnica związków mineralnych,...
fot. gkrphoto/123RF

Jak zjeść zdrowo na Wigilię? Wybieraj dania z tymi produktami. Najlepsze składniki znajdziesz w wielu świątecznych daniach

Zdrowe potrawy świąteczne. Mak

Drobne ziarenka maku to skarbnica związków mineralnych, przede wszystkim wapnia, manganu i miedzi, a także witamin z grupy B, białka i przeciwutleniaczy, w tym związków poprawiających lipidogram krwi, oraz działających podobnie zdrowych tłuszczów. Aby składniki te były przyswajalne, nasiona muszą być zmielone – właśnie tak, jak w makowcu (czy też makowniku), kutii lub kluskach z makiem. Choć są to desery bardzo słodkie, mała porcja z pewnością wzbogaci jadłospis pod względem odżywczym.

Zobacz również

Linia pomocy naszych rywali robi wrażenie. Przegląd składów Polski i Austrii

Linia pomocy naszych rywali robi wrażenie. Przegląd składów Polski i Austrii

Odrodzenie kultowych neonów we Wrocławiu: 10-letni plan na ich przyszłość

Odrodzenie kultowych neonów we Wrocławiu: 10-letni plan na ich przyszłość

Polecamy

Ta herbatka zwalcza bakterie i pasożyty. Oczyszcza cerę i pomaga w zaparciach

Ta herbatka zwalcza bakterie i pasożyty. Oczyszcza cerę i pomaga w zaparciach

Odkryj pasma górskie w Polsce. Czy znasz je wszystkie?

Odkryj pasma górskie w Polsce. Czy znasz je wszystkie?

Polskie restauracje z gwiazdką Michelin. Dołączyły nowe miasta

HIT DNIA
Polskie restauracje z gwiazdką Michelin. Dołączyły nowe miasta