7 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Drobne ziarenka maku to skarbnica związków mineralnych,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/b7/e2/5fda22ebd2a8e_o_large.jpg)
fot. gkrphoto/123RF
Jak zjeść zdrowo na Wigilię? Wybieraj dania z tymi produktami. Najlepsze składniki znajdziesz w wielu świątecznych daniach
Zdrowe potrawy świąteczne. Mak
Drobne ziarenka maku to skarbnica związków mineralnych, przede wszystkim wapnia, manganu i miedzi, a także witamin z grupy B, białka i przeciwutleniaczy, w tym związków poprawiających lipidogram krwi, oraz działających podobnie zdrowych tłuszczów. Aby składniki te były przyswajalne, nasiona muszą być zmielone – właśnie tak, jak w makowcu (czy też makowniku), kutii lub kluskach z makiem. Choć są to desery bardzo słodkie, mała porcja z pewnością wzbogaci jadłospis pod względem odżywczym.