Jak nie marnować jedzenia – innowacje w przechowywaniu żywności

Materiał informacyjny HAIER
W mijającym roku z uwagi na pandemię zmieniły się nasze nawyki żywieniowe i zakupowe. Staramy się robić zakupy jak najrzadziej, dlatego tak ważne jest, aby sposób przechowywania produktów gwarantował ich świeżość przez wiele dni, a jednocześnie zapobiegał marnowaniu żywności. Z pomocą przychodzą nam nowoczesne urządzenia chłodnicze, wyposażone w innowacyjne technologie i funkcje, dzięki którym możemy dłużej cieszyć się z wartości odżywczych przechowywanych w lodówce produktów i ograniczyć wyrzucania jedzenia do kosza.

Znakomitym przykładem może być tu trzydrzwiowa lodówka Haier A3FE742CMJ, która zachwyci każdego użytkownika. Wyposażona została bowiem w rewolucyjny system antybakteryjny ABT, który wykorzystując płytkę z dwutlenku tytanu oraz światło ultrafioletowe, usuwa aż 99,9% bakterii z wnętrza chłodziarki, chroniąc i zapewniając tym samym dobrą jakość produktów. Dzięki temu, nie musisz się obawiać, że schowany do lodówki otwarty jogurt czy śmietanka będzie do wyrzucenia na drugi dzień.

Lodówka Haier wyposażona została również w technologię Total No Frost, która koncertowo poradzi sobie z dokuczliwym szronem i lodem odkładającym się zazwyczaj wewnątrz standardowych urządzeń. Koniec z koniecznością rozmrażania lodówki, do jej pielęgnacji wystarczy przetarcie półek zwykłą ściereczką.

To jednak nie wszystko – lodówka Haier 3D A3FE742CMJ nie tylko dba o nasze produkty poprzez zapobieganie rozwojowi bakterii, ale posiada również specjalne strefy do jej przechowywania. Strefa Moist Zone dba o utrzymanie wilgotności na poziomie 90%, zapewniając tym samym idealne warunki do przechowywania warzyw i owoców. Dry Zone natomiast przeznaczona jest dla takich produktów jak wędliny, mięso czy suszone pomidory, utrzymując wilgotność poniżej 45% – a wszystko z myślą o jak najdłuższym zatrzymaniu w żywności cennych składników odżywczych. Dodatkowo urządzenie posiada szufladę MyZone, w której możemy dostosować temperaturę do naszych potrzeb, w zakresie od -3° to +5°C. Możemy w niej schłodzić nasze produkty używając jednego przycisku i wybierając spośród bardzo użytecznych opcji: QuickCool, Chiller 0°C Fresh, Sea food, Defrost lub Fruit & Vegetables. A do szybkiego schłodzenia soku czy innego orzeźwiającego napoju mamy funkcję Instant Cool Zone, dzięki której już po 20 minutach wyjmiemy z lodówki schłodzony napój. Jest to idealne rozwiązanie nie tylko w upalne dni, ale i w przypadku niespodziewanej wizyty rodziny czy znajomych.

Chłodziarka Haier wyposażona jest także w specjalną aluminiową tacę Fresher Pad, która przyspiesza proces zamrażania produktów zachowując przy tym konsystencję i wartości odżywcze żywności. Dodatkowym atutem tacy Fresher Pad jest możliwość szybkiego schładzania produktów poza lodówką i dzięki temu serwowania ulubionych deserów, pucharków z lodami czy innych przystawek takich jak tatar.

Co jeszcze zwraca uwagę w urządzeniu? To przemyślana konstrukcja lodówki, dzięki której zaoszczędzisz nawet do 30% energii. Zamrażarka składa się bowiem z dwóch ergonomicznych szuflad Easy Access, które zapobiegają wydostawaniu się zimnego powietrza w momencie ich otwierania, a dzięki którym w łatwy i wygodny sposób możesz przeglądać zawartość zamrożonej żywności. Dodatkowo w lodówce Haier umieszczony został niezwykle jasny system oświetlenia ledowego, który również ułatwia wkładanie i wyjmowanie żywności. Całości dopełniają wykonane z wytrzymałego szkła stylowe półki, które ułatwiają utrzymanie ich w czystości.

Warto podkreślić, że lodówka Haier 3D A3FE742CMJ jest niezwykle cicha i oszczędna (jej klasa energetyczna to A++). Zastosowane innowacyjne rozwiązania w sprężarkach inwerterowych, redukują drgania podczas pracy urządzenia, co sprawia, że chłodziarka jest praktycznie niesłyszalna, a zarazem bardzo wydajna. Ważną informacją jest też 15-letnia gwarancja na kompresor inwerterowy.

Jak widać zastosowane w urządzeniu Haier 3D A3FE742CMJ innowacyjne funkcje pozwolą nam dłużej cieszyć się świeżym jedzeniem, ułatwiając przechowywanie produktów w specjalnie do tego celu przeznaczonych strefach, wolnych od bakterii, co wprost przekłada się na oszczędności w gospodarstwie domowym i na istotne zmniejszenie ilości marnowanej przez nas żywności.

Materiał oryginalny: Jak nie marnować jedzenia – innowacje w przechowywaniu żywności - Polska Times

Dodaj ogłoszenie