Hotel Campanile w Katowicach przeszedł remont. Jest nowy wystrój i 3 gwiazdki w planach

DN
Hotel Campanile w Katowicach świętuje 20. urodziny. Pokazał też wnętrza po remoncie. arc./Lucyna Nenow
To pierwszy hotel, jaki powstał w Katowicach po transformacji. Pamięta szalone imprezy lat 90. Campanile świętuje 20. urodziny. Z tej okazji premierę miały wnętrza po remoncie i w nowej aranżacji. Były też warsztaty kulinarne Remigiusza Rączki z udziałem zawodników GKS Katowice.

Kiedy go otwierano w roku 1999, w Katowicach stały jedynie PRL-owskie molochy: hotel Warszawa (dziś Novotel), Katowice, Silesia. On był symbolem wolnego rynku i... grubej kasy. Zawsze obłożony na 100 proc. w 77 pokojach, zawsze z kompletem w restauracji, która do dziś serwuje śląską kuchnię (szef kuchni jest Ślązakiem). Z wystrojem w stylu prowansalskim (bo to sieć francuska, choć obecnie z kapitałem chińskim) z dominującym kolorem pomarańczowym, drewnianym barem, klimatyzacją i geometryczną elewacją - był symbolem luksusu lat 90. Pracownicy pamiętają, jak kiedy nocował tu Michał Wiśniewski i zespół Ich Troje, był otoczony przez policję, bo tylu fanów zgromadziło się na dziedzińcu. Nocowała tu też Anna Seniuk czy Tomasz Stockinger. To był pierwszy hotel Campanile w Polsce. Trudno uwierzyć, że Campanile ma "zaledwie" dwie gwiazdki. Ale to się ma zmienić.

- Staramy się o trzy gwiazdki, i po remoncie spełniamy już wymogi - mówi Natasza Merta-Gierka, dyrektor hotelu.

Remont trwał pół roku i podzielono go na dwa etapy. Pierwszy zaczął się we wrześniu 2018, a skończył w listopadzie. W ekspresowym tempie wyremontowano trzy piętra i restaurację, by zdążyć na grudniowy szczyt klimatyczny. Kiedy goście COP 24 wyjechali, zaczął się drugi etap remontu. 20 marca 2019 oficjalnie nowe wnętrza miały swą premierę. O dawnej świetności w prowansalsko-retro stylu przypominają jedynie archiwalne fotografie, ustawione w lobby czy restauracji. I wanny, które pozostały w kilku pokojach - wcześniej były w każdym, teraz większość łazienek wyposażona jest w prysznice.

Zobacz zdjęcia:

- Nasz bufet - teraz w jego miejscu jest bar - był hitem - wspomina Natasza Merta-Gierka. - Był tu bufet przystawek i deserów. Kucharze musieli uwijać się od rana cały rok, by bufety zawsze były pełne. A na środku stał... grill, gdzie kucharze przygotowywali potrawy na oczach gości.

Goście zaś uwielbiali steki z grilla. Teraz grilla nie ma, jest restauracja "Pleasure", która łączy w sobie kawiarnię, restaurację i miejsce do pracy, z nieodłącznym common- table z możliwością podłączenia się do sieci.

Jako że restauracja w Campanile słynie ze śląskiej kuchni, na urodziny zaproszono kucharza Remigiusza Rączkę, który poprowadził warsztaty kulinarne. Wzięli w nich udział m.in. zawodnicy GKS Katowice. Trzy drużyny pod okiem Rączki musiały przygotować przystawkę (krupniok, śledź), zupę (żur) i drugie danie (karminadle). Menu było zaskakujące, choć to kuchnia śląska: np. krupnioka podano z imbirem, kminem i cynamonem. Jedno z dań z warsztatu pojawi się w menu restauracji od maja 2019.

Hotel Campanile w Katowicach oferuje 77 pokoi, w których znajduje się część sypialna, kącik do pracy oraz łazienka. Są pokoje z udogodnieniami dla osób niepełnosprawnych oraz pokoje rodzinne z możliwością uzupełnienia o łóżeczko dziecięce. Hotel akceptuje zwierzęta. Ma 3 klimatyzowane sale konferencyjne o powierzchni 245 m2. Jest częścią Louvre Hotels Group, która ma obecnie w portfolio ponad 2600 hoteli w 54 krajach, w standardzie od 1 do 5 gwiazdek, z historycznymi markami Louvre Hotels Group (Première Classe, Kyriad, Kyriad Direct, Campanile, Tulip Inn, Golden Tulip, Royal Tulip), 5 markami sieci Sarovar w Indiach, francuską grupą Hôtels & Préférence oraz chińską marką Metropolo. Louvre Hotels Group jest spółką zależną Jin Jiang International Holdings Co., Ltd., piątej co do wielkości grupy hotelowej na świecie. W Katowicach grupa buduje już kolejny hotel - przy Ceglanej (dwubrandowy - Kyriad i Premier Class, w sumie ponad 200 pokoi), przymierza się też do hotelu Golden Tulip. Taki hotel działa już w Bielsku-Białej.

Remigiusz Rączka prowadził warsztat kulinarny w Hotelu Campanile w Katowicach - zobacz wideo:

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie