Festiwalowe szaleństwo kulinarne w Galerii Szyb Wilson
Kubki smakowe mogą zwariować, a nadmiar kulinarnych propozycji może sprawić, że nie będziemy wiedzieli, na co się zdecydować.
Festiwal Azjatycki w Galerii Szyb Wilson w Katowicach okazał się strzałem w dziesiątkę i przyciągnął tłumy osób, chcących posmakować serwowanych tu dań, czy zasięgnąć wiedzy, jak łączyć dane przyprawy.
Organizatorzy postanowili przyciągnąć paletą różnych zapachów i smaków: trawą cytrynową, imbirem i ostrym chilli.
W menu postawili m.in. na marynowaną rzepę i czarny sezam, domowe curry z chrupiącymi warzywami i świeżą kolendrą, czy bardzo lubianą zupa pho i wietnamskie kanapki bahn mi.
Na liście znalazło się też świeże japońskie sushi czy indyjska aromatyczna pakora, a także gruzińskie chaczapuri, kuchnia koreańska oraz malezyjska.
Równolegle w Festiwalem Azjatyckim, w Galerii Szyb Wilson trwa Festiwal piwa, wina i cydru.
Można w jednym miejscu spróbować różnych napojów rzemieślniczych, a wystawy chętnie dzielą się opowieściami o tworzeniu swoich wyrobów, na przykład o tradycyjnych metodach warzenia kraftowego piwa.
Wstęp jest wolny.
Jeśli nie macie planów na niedzielne popołudnie, radzimy odwiedzić Galerię Szyb Wilson. A w naszej galerii zobaczcie zdjęcia z soboty.
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?