7 z 13
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Ta smaczna, delikatna i soczysta i chuda ryba nie jest...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/94/51/5dfb5acd16687_o_large.jpg)
fot. 123RF
Czy wszystkie gatunki ryb są zdrowe? Podpowiadamy, jakie ryby warto wybierać, a których lepiej unikać ze względu na zanieczyszczenia
Miruna, ale tylko wyławiana za pomocą tarła pelagicznego
Ta smaczna, delikatna i soczysta i chuda ryba nie jest
zagrożona wyginięciem, chroniona lub zanieczyszczona metalami ciężkimi.
Niestety wyławiana jest z użyciem tarła dennego. Ta metoda powoduje niszczenie siedlisk organizmów morskich, (roślin, koralowców i zwierząt), żyjących na dnie.
Bezpiecznym dla ekosystemu jest poławiane miruny wyłącznie za pomocą tarła pelagicznego – takie ryby polecamy!